Aberdeen Asset Management Scottish Open – Day Three

Blogg

Noréns heta duell mot Lingmerth

Det svenska OS-laget är i-n-t-e klart. Alex Norén kan smita förbi David Lingmerth. Och på damsidan kan a-l-l-a svenskor ta platsen före Pernilla Lindberg. Här är samtliga förutsättningar inför sista kvalificeringsveckan.

Text: CM Hellsten • 2016-07-07 Uppdaterad 2016-07-07

Sommar–OS i Rio de Janeiro blir historiskt eftersom golfen återigen är en olympisk gren.

Spelplatsen är den nya bana som Gil Hanse och Amy Alcott har ritat och som ligger vid Reserva de Marapendi i Rio-förorten Barra da Tijuca.

Herrarnas turnering avgörs 11–14 augusti medan damerna gör upp om medaljerna 15–18 augusti.

De 15 främsta på världsrankingen är direktkvalificerade – men med max fyra spelare per land. Antalet deltagare i både herr– och damklassen är 60 spelare.

Anna Nordqvist och Henrik Stenson är klara och uttagna av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

Fram till 11 juli har golfspelarna chansen att kvala in till det olympiska startfältet.

– Vilka som tar de två andra svenska platserna avgörs under den här veckan och resultaten från tävlingarna behöver bli klara innan det är helt spikat. Därefter tar SOK ut spelarna formellt och där finns avtal mellan SOK och Svenska Golfförbundet som sätter upp nationella kriterier och kvalgränser, säger landslagscoachen Patrik Jonsson. 

Inför den här veckans tävlingar – US Womens Open och Scottish Open – innehar Pernilla Lindberg och David Lingmerth respektive andraplatser.

– Båda två uppfyller dessa kriterier. Alla övriga som har möjlighet att ta sig upp på den svenska andraplatsen behöver prestera på en nivå för att ta sig upp på andraplatsen att de i och med det klarar de nationella kriterierna, säger Patrik Jonsson.

Noréns heta duell mot Lingmerth
Foto: Göran Söderqvist
Under US Womens Open kan samtliga svenskor ta OS-platsen från Pernilla Lindberg.

svenskgolf.se/wp bad landslagsledningen att lista a-l-l-a förutsättningar.

Det här är vad som gäller.

DAMER:

– Segrarinnan i US Womens Open får 100 poäng på världsrankingen (Rolex Ranking), tvåan får 50 p och trean får 30 p.

– Detta innebär att…

Maria McBride och Camilla Lennarth måste komma 1:a, 2:a eller 3:a.  

Madelene Sagström och Julia Engström måste komma 1:a eller 2:a.

Pernilla Lindberg kan påverka sina poäng genom att spela bra, då kanske inte ens dessa placeringar räcker för Maria, Camilla, Madde och Julia. Men dessa placeringar är minimikrav för att de ska kunna ta den andra svenska OS-platsen.

– Alla svenskor som spelar US Open kan kvala in till OS, även Julia. Det är så mycket poäng på spel denna vecka att en seger kan räcka. Anna är klar och Pernilla ligger bäst till för att ta den andra svenska platsen, men helt klart kan det tidigast vara på fredag när cutten dras, säger Patrik Jonsson som är svensk OS-coach för damerna.

HERRAR:

Alex Norén kan ta sig förbi David Lingmerth endast vid seger i Scottish Open.

Rikard Karlberg hade samma möjlighet men hans namn finns inte med i veckans startlista.

Alex går precis om David vid seger men det förutsätter att David samtidigt missar cutten.

Exakt hur stort tävlingsvärdet blir vid Scottish Open är inte klart men det är uppskattat att segraren får 48 poäng.

Då Alex inte har spelat mer än 27 tävlingar som räknas på Official World Golf Ranking och det delas med minst 40 så lägger han bara på poäng.

Alex har 61,02 poäng och får uppskattat 48 poäng vid seger. Det ger totalt 109,02 poäng och delat med 40 blir det 2,7255.

David har inför veckans tävling 2,7108. David har spelat 59 tävlingar som är rankinggrundande och det delas som mest på 52 vilket innebär att även han lägger till poäng vid klarad cut.

Helt enkelt är det inte då tävlingar även tappar i värde på världsrankingen, men Alex kan vid seger ta den andra svenska OS-platsen under förutsättning att David inte får några poäng.

“Det är dock inte klart vilka som kommer till start i OS bara för att världsrankingen publiceras”

Det är världsrankingen som publiceras måndagen 11 juli som är avgörande för uttagningen till OS i Rio.

– Men det är dock inte klart vilka som kommer till start i OS bara för att världsrankingen publiceras. Varje lands OS-kommitté, i Sverige SOK, får tre dagar på sig att avgöra om de vill skicka sina kvalificerade aktiva till OS. Senast 14 juli ska de ha lämnat besked om vilka platser de vill använda, och dagen efter (15 juli) ska det vara klart med reserver för vakanta platser. 18 juli ska alla OS-deltagare, oavsett idrott, vara anmälda till Internationella Olympiska Kommittén.


Text: CM Hellsten • 2016-07-07
BloggAlexander NorenDavid LingmerthOlympiska spelenTournyttUS Women's Open
Scroll to Top