U.S. Open – Round One

Blogg

KRÖNIKA: Oroväckande kollaps av Stenson

Okej att tappa lite - men inte tio slag

Text: Martin Strömberg • 2016-06-18 Uppdaterad 2016-06-18
KRÖNIKA: Oroväckande kollaps av Stenson

Det var smärtsamt att följa Henrik Stensons ras i resultatlistan när mörkret föll allt snabbare över Oakmonts storslagna skepnad. Nu fick vi inte se så många bilder av svenskens andrarond men av allt att döma tappade han både det långa spelet och närspelet i ungefär lika hög grad.

Efter 15 träffade greener första ronden träffade han sex av 16 under andra.

Hans puttsnitt ser heller inte sylsvasst ut med två treputtar andra ronden och 1.88 puttar per hål.

Stenson har inte haft den där jämna spetsen hittills under säsongen och det är självfallet oroväckande när spelet kommer och går lite som en marskatt, man vill veta ungefär vad man får och Stenson själv söker naturligtvis svaren.

Jag har följt hans sving i många år men det är ändå inte lätt att jämföra från tävling till tävling och år från år. Han har tränare som är duktiga på sådant. 

Det man kan se är däremot när han blir lite rastlös och snabb på banan och svingtempot går också ofta upp en smula.

Men det handlar inte om teknik, det handlar om fokus och hantering av anspänning, och får jag bara en gissning så är det någonstans där som problemet ligger.

Nu har jag inte talat med Stenson under US Open – han har nog haft fullt upp med annat – men jag misstänker att han själv är frustrerad. Han spelade riktigt vasst första ronden och att sedan tappa tio slag på 16 hål är inget kul, han hade naturligtvis stora förhoppningar när han gick ut efter lunch. 

Till Stensons försvar kan man väl säga att det var väldigt tuffa förhållanden. Att komma ute efter en rond till en stentuff bana som dessutom spelas snabbare efter vältade och klippta greener är ingen dröm. Med en dålig start andra ronden kan det dra iväg lite, men helst inte så mycket som tio tappade.

Å andra sidan fanns det andra mindre meriterade spelare som gjorde det bra. Daniel Summerhays gick fem under par och Andy Sullivan två under.

Det fanns scorer på Oakmont den här kvällen men Stenson tog inte chansen.

Golf är inte lätt att analysera och små saker kan ge stor effekt i scorekortet. Det kan handla om teknik, det kan handla om sömn, det kan handla om livet.

Det fanns en tid för några år sedan då Stenson var med och högg i varenda major och för varje majorchans som Stenson bränner känns den där segern allt avlägsnare.

Nu kan han ju möjligen fortfarande klara kvalgränsen med en bra avslutning av ronden idag. Men han kommer att ha mil upp till ledningen.

Hoppas han bryter trenden och hittar formen.

Gärna snart.

Nu får vi med blågula ögon hoppas på David Lingmerth. Han är med sina två över par med däruppe men det krävs att han hänger i under lördagen och fortsätter att putta bra.

Sebastian Söderberg gjorde en storstilad debut och med sina åtta över par tror jag faktiskt att han slinker med till helgens spel.

Inte så illa för en Challengetourspelare men han är orädd och har spelet, hoppas han får ut max under helgen.


Text: Martin Strömberg • 2016-06-18
BloggDavid LingmerthHenrik StensonMartin StrömbergOakmont CCSebastian SöderbergTournyttUS Open
Rulla till toppen