Nordea Masters – Day Three

KRÖNIKA: Nu handlar det om två spelare

Den unge engelsmannen Matthew Fitzpatrick fortsätter att imponera. Men håller han en söndag mot hemmafavoriten?

Text: Martin Strömberg • 2016-06-04 Uppdaterad 2016-06-04
KRÖNIKA: Nu handlar det om två spelare

För en utomstående kan fem slag i golf kännas som ett ointagligt försprång.

Efter några hål med Matthew Fitzpatrick under tredje ronden vaggas jag också in i den föreställningen.

Trots att den 21-årige engelsmannen undantagslöst blir utdriven av spelpartnern Nicolas Colsaerts med allt mellan 20 och 40 meter slår han nästan alltid upp sig närmare och de få gånger han ger sig själv problem räddar han sig med extremt stabil puttning.

Bankmannens son Matthew Fitzpatrick vann US Amateur 2013.

Han vann silvermedaljen för bästa amatör i The Open 2014.

Han lämnade sin utbildning på college efter en termin för att bli proffs strax efter US Open 2014 men hade liksom många andra lite problematiskt att ta steget fullt ut. Han missade sex av åtta kvalgränser och klarade sitt ET-kort för 2015 först efter ett lyckat besök på kvalskolan.  

Ifjol följdes en serie mindre bra tävlingar av en andraplats i Schweiz och lite senare kom första segern på Woburn då han ledde British Masters från start till mål. 

Han är helt enkelt en spelare som trots sin ungdom varit med förut och han är också den typen av spelare som när han är på oftast spelar bra hela tävlingen.

Han är visserligen bara 21 år men Matthew Fitzpatrick blir absolut inte skrämd av tanken på en seger på Bro Hof. Han ser det som en naturlig del i sin utveckling och han kommer att kunna spela ut för fullt sista dagen, inget snack.

Han har huvudet och fötterna på sina rätta platser.

Det innebär inte att jag tror att han är glasklar under söndagen, han är varken Jason Day eller Rory McIlroy ännu och att segla iväg och vinna en tävling är aldrig enkelt. Fråga Rory och Jordan.

 

 

 

KRÖNIKA: Nu handlar det om två spelare

Fitzpatrick får med sig svenske Alex Norén i ledarbollen och det kommer att kunna bli en tvekamp som går hela vägen. Får Fitzpatrick lite tryck på sig så kommer han garanterat att känna av det.

Norén har spelat bra hela tävlingen utan att få särskilt mycket att hända på greenerna. Fyra av lördagens sju birdies kom på par-femmorna och jag tror att med lite utdelning och publikstöd kan Norén sätta press på Fitzpatrick

Bro Hof är en bana där det går att tappa många slag på många av hålen och inte minst 17:e och 18:e och prognoserna talar om ungefär lika mycket vind under söndagen som det var under lördagen. Inte särskilt starka men tillräckligt för att göra många av slagen på slutnian här svårbedömda. 

På lördagen gjorde 20 dubbelbogeys eller värre på de två sluthålen och avslutningshålet spelades nästan ett halvt slag över par i snitt. 

Jag tror inte att Fitzpatrick ger bort segern men jag tror fortfarande att Alex Norén kan vinna. Han har skjutit 63 här tidigare men det tror jag faktiskt inte att han behöver göra i år.

Colsaerts delar andraplatsen med Norén och har naturligtvis också han chansen. Men känslan är att belgaren inte riktigt puttar tillräckligt bra för att vinna just nu just här. 

Övriga spelare tror jag faktiskt får i princip omöjligt att blanda sig i segerstriden även om osvuret är bäst. Fitzpatrick kommer inte att vika ner sig och det krävs möjligen att någon i gruppen på sju under par går åtta, nio under par sista ronden.

Reflektioner efter tredje dagen:

• 18:e hålet var inte snällt mot svenskarna tredje ronden. Alexander Björk, Magnus A Carlsson, Kristoffer Broberg och Marcus Svensson gjorde alla dubbelbogey.

• Henrik Stenson är delad 16:e på fyra under par. Efter ronden stod han över en halvtimme och skrev autografer till kids och vuxna och bjöd på leenden och glada kommentarer. Jag får då och då kommentarer om hans humör på banan men ska man väga plus mot minus när det gäller Henrik Stenson så slår vågskålen hårt i backen på positiva sidan. Han gör ett hästjobb som svensk golfs affischnamn.

• Vill ni se engelsmannen Simon Dyson på nära håll är det bara att ge sig upp med tuppen. Efter 83 slag på lördagen går han ensam på söndagsmorgonen klockan 06.54.

• Två spelare lyckades undvika bogeys tredje ronden. Engelsmannen Robert Dinwiddie (70) och danske Lasse Jensen (66). Dansken hade dagens bästa rond och har en möjlighet att blanda sig i striden från sina nio under om han gör något liknande sista ronden.

• Bro Hof är en fantastisk publikbana och den är i magisk kondition. Greenerna rullar så ärligt och varenda spelare strör beröm över puttytorna.

• Kul att se Robert Karlsson på gång igen. Att vända en rond där man är tre över par efter tre hål och landa en 69:a är verkligen ett positivt tecken att han mår bra på banan igen.

• Marcus Svensson fick smaka lite tuffa breaks på lördagen men det ändrar ingenting mer än att han kommer att bli ännu starkare framöver. Han kan vara stolt över både sin attityd och sitt spel.

 


Text: Martin Strömberg • 2016-06-04
BloggAlexander NorenEuropean TourMartin StrömbergMatthew FitzpatrickTournytt
Rulla till toppen