142nd Open Championship – Final Round

Inga kvinnor – inget The Open

Muirfield vägrar ta in kvinnliga medlemmar. Nu svarar R&A genom att plocka bort en av världens bästa banor från Open-rotationen.

Text: Martin Strömberg • 2016-05-19 Uppdaterad 2016-05-19

Golf Digest rankar Muirfield som den nionde bästa banan i världen och banan i Gullane utanför Edinburgh har stått värd för The Open Championship 16 gånger.

Men nu kan det dröja.

I veckan röstade The Honourable Company of Edinburgh Golfers, klubbens styrande organ, gällande frågan om man skulle ta in kvinnliga medlemmar och det krävdes två tredjedels majoritet för ett ja. Men när rösterna räknades samman saknades tre procent.

Nu svarar R&A genom att inte ha med Muirfield i Open-rotationen så länge klubben inte ändrar sin policy när det gäller kvinnliga medlemmar.

Martin Slumbers, Chief Executive på R&A, svarade distinkt via ett pressmeddelande under dagen.

– The Open är ett av världens största sportevenemang och i framtiden kommer vi inte att arrangera tävlingen på en bana vars klubb inte tillåter kvinnliga medlemmar. 

Senast Muirfield arrangerade The OPen var 2013 då amerikanen Phil Mickelson vann före svenske Henrik Stenson, och genom åren har spelare som Jack Nicklaus, Tom Watson, Lee Trevino, Gary Player, Nick Faldo och Ernie Els vunnit på Muirfield.

Muirfield hade inte varit aktuell som bana förrän tidigast om fem år och Slumbers utesluter inte att banan kan komma på fråga senare. 

– Om klubben ändrar sin policy så kommer vi att överväga Muirfield som en potentiell Open-arrangör i framtiden.

Den enda av de övriga Open-banorna som inte tillåter kvinnliga medlemmar är årets arrangörsbana, Royal Troon, men där har man inlett en process för att möjligen ändra sin policy.

Augusta National började tillåta kvinnliga medlemmar 2012 och The Royal and Ancient Golf Club at St Andrews 2014.

 


Text: Martin Strömberg • 2016-05-19
BloggEuropean TourPGA TourPhil MickelsonTournytt
Rulla till toppen