Blogg

PGA och LPGA tävlar – tillsammans?

PGA Tour och LPGA har bildat en strategisk allians. Ett av målen kan bli gemensamma tävlingar.

Michael Åhman • 2016-03-09

DAMER PÅ HERRTOUREN

Multisportstjärnan Babe Didrikson Zaharias var först ut (1938) med att spela med herrar i Los Angeles Open sedan hon förvägrats amatörstatus i golf. Hon spelade flera herrtävlingar, den sista blev Tucson Open 1945.

Sedan dröjde det 58 år innan Annika Sörenstam fick en inbjudan till PGA Tour på Colonial Country Club. Intresset blev enormt: 652 journalister (mot 262 året innan) fanns på plats. Annika fick utrymme i alla stora amerikanska TV-shower (Jay Leno, Oprah Winfrey med flera). 50 000 åskådare följde hennes spel varje dag. 10 000 trängdes vid tians tee för att få en skymt av hennes första utslag på torsdagen.

Annika säger att det än i dag är den tävling som folk helst vill prata med henne om.
Hon sköt 71 och 74 och missade cutten med fyra slag.
Men hela upplevelsen gjorde henne starkare: Hon vann 23 tävlingar under de följande 30 månaderna.
Den som vill återuppleva veckan i Texas kan lyssna på den radiodokumentär som Radiosporten gjorde för två år sedan. Golf Channel gjorde också en TV-dokumentär – ”Go Annika!”.

Inte heller Suzy Whaley (2003) eller Michelle Wie lyckades klara cutten när de utmanade herrarna. Michelle har försökt fyra gånger, bäst lyckades hon i Sony Open 2006 då hon (precis som Annika) var fyra slag ifrån att lyckas.

PGA Tour och LPGA har bildat en stategisk allians som kan omfatta ”en utveckling av gemensamma events” för de båda proffstourerna för herrar och damer.

Samarbetet omfattar samordning av kalendrar, gemensam marknadsföring, tv-rättigheter, digitala medier och att utforska utveckling av gemensamma tävlingar.

– PGA Tour har en betydande kompetens inom de områden som vi tillsammans ska fokusera på. Det kommer att ge en positiv inverkan på våra medlemmar, våra tävlingar och vår strävan att få sporten att växa, säger LPGA-chefen Mike Whan.

– Vi har redan samarbetat för att göra golf till en OS-sport igen. Vi samarbetar också redan för att få golfen att växa genom World Golf Foundation. Det här är en naturlig utveckling, säger PGA Tour-kommissionären Tim Finchem.

Herrar och damer har delat spelplan tidigare. Anders Forsbrand och Helen Alfredson vann sista upplagan av Benson and Hedges Trophy, en mixedtävling som arrangerades 1988-91. JCPenney Classic var en annan mixedtävling, som spelades 1990-1999 på Innisbrook.

Europa ligger ett snäpp före USA: I början av maj kommer European Tour och Ladies European Tour att spela var sin tävling på Royal Golf Dar Es Salam i Marocko – samtidigt. Herrarna spelar Trophée Hassan II på den röda banan, medan damerna spelar Lalla Meryem Cup på den blå banan.

Vår egen Henrik Stenson är positiv till att dela tävling med LPGA, även om han gör det med lite humor och en gliring till tourledningen.

– PGA säger att vi aldrig ska få spela i shorts. Kjol kanske är en möjlighet. Det vore intressant, säger Henrik till Golf Channel.

– Båda tourerna strävar mot samma mål. En sådan tävling skulle bidra till att visa upp båda tourerna för tv-publiken och fansen, fortsätter han.

 

Mike Whan, LPGA, berättar i klippet nedan om de nya planerna:

Lyssna på radiodokumentären här!


Annika om Colonial: "Jag vårdar minnena"


Damer mot herrar i gemensam tävling?

Scroll to Top