5de47fc67e2c1

Blogg

TV: Därför ”måste” Mickelson slå bakom gallret!

Kunde inte Phil Mickelson ha droppat sig ur det här läget? Vi reder ut.

Text: Michael Åhman • 2016-02-01 Uppdaterad 2016-02-01

Det här klippet har cirkulerat vilt på nätet de senaste 24 timmarna.

Phil Mickelson har slicat sitt andraslag på 18:e hålet på Torrey Pines (North) – ett par 5-hål och Phils nionde hål för dagen.

Bollen har hamnat precis under det bastanta staket som markerar out-of-bounds. Bara några millimeter från att verkligen vara ur spel.

Mickelson har alltid ansetts som en av de mest kreativa och våghalsiga spelarna på golfbanan, och ett nytt kapitel skrevs denna dag vid Farmer Insurance Open på PGA-touren.

”Lefty” gick runt stängslet, slår med tån på sin hybridklubba…ja, titta själv hur det går.

Men debatten som följer har handlat om regler.

TV: Därför ”måste” Mickelson slå bakom gallret!
Christina Rodman, regelexpert på Svensk Golf.

Kunde inte Mickelson ha valt att droppa bollen? 

– Bollen är på banan men du får ingen fri dropp för outmarkeringar, säger Christina Rodman, regelredaktör på Svensk Golf.

Mickelson kunde då ha droppat för ”ospelbar roll” (regel 28) med ett slags plikt. Problemet var att inget av alternativen för en sådan dropp verkade särskilt attraktivt för Mickelson.

A) Spela en boll från den plats du senast slog (i detta fall: 250 meter längre bak i banan).

B) Droppa en boll på flagglinjen, dock ej närmare hål (i detta fall ogörligt, eftersom Mickelson då skulle hamnat out of bounds.

C) Droppa en boll inom två klubblängder från bollen räknat, men inte närmare hålet.

Det sistnämnda kunde ha varit ett alternativ för Mickelson. Men då hade han dels fått pliktslag och dessutom troligtvis staketet i vägen i baksvingen.

– Om du droppat för ospelbar boll på ett korrekt sätt och plats är bollen i spel med ett slags plikt. Om du inte är nöjd med det nya läget eller att bollen på nytt hamnat i det gamla, ospelbara läget eller i ett annat ospelbart läge är det bara att bita i det sura äpplet och på nytt med ett slags plikt förklara ospelbar. Och så vidare, säger Christina.

Men att spela från ”hopplösa lägen” kan också bli dyrbart. Det var precis vad som hände Bernhard Langer och som Christina skrev om i Svensk Golf nummer 5/2015.

OK, nu tittar vi på film:

Det är inte lätt att se på filmen, men Mickelson knackade ner bollen i en bunker (inte illa med det ursprungsläget), men sedan råkade han treputta greenen för en dubbel-bogey.

Han kanske skulle gått tillbaka ändå?

Mickelson klarade inte cutten i Farmers Insurance Open.

Vad kan du om vatten?


Tio nyttiga regeltips


Text: Michael Åhman • 2016-02-01
BloggPhil MickelsonTävlingarTournytt
Rulla till toppen