5de480c739c61

Blogg

”Jag tänker förändra hur golf ska spelas”

Han är känd för att spela med lika långa skaft på alla sina järnklubbor. Nu leder amatören Bryson DeChambeau "

Text: Michael Åhman • 2016-01-21 Uppdaterad 2016-01-21

En dag förklarade Bryson DeChambeau för sin pappa:

– Jag tror att jag kan förändra spelet golf.

Bryson är fysikstudent på Southern Methodist University och han har räknat ut sitt eget sätt att spela golf.

I det ingick att modifiera alla järnklubbor så att de är lika långa, har samma vinkel och samma bounce. Det är bara loften på bladen som skiljer dem åt. Finessen är att han kan hålla samma kroppsposition oavsett klubba. 

– Jag kunde inte förstå hur man skulle kunna lära sig att slå åtta olika slag, resonerade Bryson, som själv kallar sig för “The Golf Scientist”.

Ni hör: Det är inget fel på självförtroendet.

”Jag tänker förändra hur golf ska spelas”
Bryson har en mycket speciell teknik för att läsa puttar. FOTO: Jeff Haynes/Getty Images.

Men funderingarna tog inte slut där. Han har två olika drivers – som han döpt till “The Fairway Finder” respektive “The Crank Ball”; han använder epsomsalt och vatten för att fastställa vilka av hans golfbollar som har felaktigheter (och som han då kasserar); han har en puttrutin där han hukar sig och förlänger sin putter över puttlinjen likt en flugfiskare.

Men DeChambeau snackar inte bara. Han levererar också.

Han blev den blott femte – efter Jack Nicklaus, Phil Mickelson, Tiger Woods och Ryan Moore – att vinna både NCAA och US Amateur-titlarna samma säsong. I PGA Tour-debuten kom han delad 45:e och han slutade som tvåa i Australian Masters i november.

Han vet inte när han tänker bli proffs.

– Jag försöker undvika att sätta mål. Jag tycker om att fokusera på själva resan, säger den nu 22-årige DeChambeau som spelar iklädd en Ben Hogan-liknande keps.

Under första dagen vid Abu Dhabi Golf Championship gjorde han en eagle efter att ha slagit en trä-3 från 255 meter till tre meter från flaggan. Han slutade första dagen åtta under par, ett slag bättre än Henrik Stenson och med ännu större marginal till superstjärnor som Rory McIlroy och Jordan Spieth.

– Jag är en praktikant. Jag har lärt mig att tro på mig själv, och för varje dag växer detta förtroende. I dag hjälpte det mig definitivt, sa han efter att ha tagit ledningen i ET-tävlingen.

I klippet nedan berättar Bryson om hur han formade sin egen sving. Många säger att det är en vidareutveckling av den sving som gjorde Moe Norman berömd.

Här kan du följa hur det går för DeChambeau i Abu Dhabi

Text: Michael Åhman • 2016-01-21
BloggBryson DeChambeauTournytt
Scroll to Top