5de5b3834e30c

Blogg

”Vi är här för att vinna, det finns inget annat”

På pappret är USA storfavoriter. Men Europa har vunnit de två senaste gångerna och Carin Koch är tydlig med att det är en tredje raka seger som hägrar i Tyskland den här veckan.

Text: Oskar Åsgård • 2015-09-14

Siffrorna talar ett tydligt språk. Den sammanlagda världsranking för de tolv spelare som representerar USA i veckans Solheim Cup är 299.
Europas dito: 652.

Den sämst rankade amerikanskan är 48:a i världen. Bara fyra spelare i det europeiska laget är rankade högre än så.

Men Solheim Cup avgörs sällan på pappret, Europa har vunnit de senaste två matcherna trots liknande underlägen rankingmässigt och kapten Carin Koch skräms inte av det amerikanska laget.

– Om jag ska vara helt ärlig har jag inte fokuserat särskilt mycket på deras lag. Men något jag kommer säga till laget, vilket också var en viktig grej som Paul McGinley sa till sina spelare (i Ryder Cup i fjol), är att vi ska gå ut och spela banan och försöka krossa den. Inte fokusera på motståndarna. Sen är det matchspel och då vet jag inte hur mycket rankingsiffror betyder, våra lag har ju varit sämre rankade de två senaste gångerna också, säger Koch till Svensk Golf.

Att USA skulle slå ur underläge sett till utgången i de senaste två matcherna och att de spelar på bortaplan håller Koch dock inte med om.

– Juli (Inkster, USA:s kapten) försöker ju i presskonferenser hela tiden säga att de är underdogs, men i och med att de är så mycket högre rankade tycker jag inte riktigt att hon har så mycket belägg för det. Det kommer att bli stentufft. Jag tror att Juli (Inkster) kommer att vara en jättebra kapten, bättre än de som varit de senaste åren, säger hon.

“Jag skulle känner mer press om jag var Juli Inkster. Man vill ju inte förlora tre i rad.”

Med två europeiska segrar i de senaste två matcherna, känner du press att följa upp det?
– Jag tänker inte så mycket på att följa upp. Jag tänker att nu är vi här 2015, det här är mitt Solheim Cup som kapten och vårt Solheim Cup med det här laget. Vi kan inte tänka så mycket på vad som hänt historiskt, utan det är här och nu som gäller. Jag skulle nog känna mer press om jag var Juli Inkster, som har förlorat två raka. Man vill ju inte förlora tre i rad.

Koch själv spelade Solheim Cup fyra gånger (2000, 2002, 2003 och 2005) och varit med och vunnit två gånger som spelare, samt en tredje gång som vicekapten i Colorado för två år sen.

Vad har varit nyckeln de gånger du varit en del av vinnande Solheim Cup-lag?
– Det är väldigt mycket lagandan, att alla känner sig lika viktiga och är en del i laget. Att man har roligt ihop och att det är avslappnat. Man vet att man har ett jobb att göra och vi är här för att vinna Solheim Cup, det finns inget annat. Men att man ändå njuter av att vara på den scenen, den största som finns i damgolfen, att du kan ta vara på att det är en av de största veckorna i din karriär. Om du kan njuta av det, tycka att det är roligt och känna att du har laget bakom dig tror jag att det är mycket värt. Även om du vilar en match ska du känna att du är en del i det hela. Det tror jag är viktigast, säger Koch.

”Vi är här för att vinna, det finns inget annat”
Carin Koch var vicekapten när Caroline Hedwall dominerade i Colorado 2013 och tror på svenskan även i år. Foto: Getty Images

När Koch valde Caroline Hedwall som ett av sina fyra kaptensval var det flera som var förvånande, även Hedwall själv, med hänsyn till svenskans formsvaga säsong resultatmässigt. Förra veckans Evian Championship innebar ännu en missad cut för svenskan men Koch har tilltro till sitt val.

– Jag är inte orolig. Det är något med Carro och matchspel, det är som att man slår på en knapp. Det är ju mest puttningen som inte funkat, hon slår bollen fantastiskt. Men jag minns hur jag spelade min bästa golf i Solheim Cup och framför allt satte mer puttar då. Du kan vara lite mer aggressiv, det gäller bara ett hål och du har inget att förlora. Då kan man plötsligt börja rulla i en del puttar, säger Koch om Hedwall.

Senast det begav sig gick Hedwall inte bara obesegrad genom Solheim Cup-veckan utan vann samtliga fem matcher, vilket hon var först hittills att lyckas med i tävlingens historia.

Om Koch kan slå på den magiska Hedwall-knappen igen den här veckan är Europa på god väg mot att försvara Solheim Cup-pokalen.


Text: Oskar Åsgård • 2015-09-14
BloggCarin KochSolheim CupTävlingarTournytt
Scroll to Top