Hål 7 på Bro Hof Slott, The Castle Course har lyfts både speltekniskt och visuellt. Foto: Bro Hof Slott GC

Golfsverige

Premiär för Bro Hofs ombyggda korthål

"Förvandlats till ett hål som vi kan kalla för ett av banans signaturhål"

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-07-24 Uppdaterad 2023-07-24

The Castle Course – den ena av två 18-hålsbanor på Bro Hof Slott – stod redo för invigning säsongen 2010. Banans popularitet har ökat sedan dess. Att boka starttid på The Castle Course har blivit lika vanligt som att välja den omtalade mästerskapsbanan intill Mälaren.

Under de senaste åren har stora satsningar och märkbara förbättringar gjorts på ”slottsbanan” med sina waste areas och inbjudande greenområden.

Sommaren 2023 har utvecklingen fortsatt.

Sedan den 6 juli har det spelats på det nya sjunde hålet.

– Från att ofta ha varit bortglömt under en runda har det förvandlats till ett hål som vi kan kalla för ett av banans signaturhål, säger Jonas Lindgren, vd och course manager.

– Efter att par veckors spel har vi fått en enormt bra respons bland medlemmar och gäster. Det är häftigt att se att hur en relativt liten investering kan skapa en så markant förbättring, tillägger Jonas.

Såväl visuellt som speltekniskt har hålet fått en ny karaktär. 

Det bakre teeområdet med två terrasser har förlängts, breddats och även höjts med 3–4 meter. 

– En betydligt vackrare vy har skapats när vi peggar upp och blickar ner mot greenområdet, berättar Jonas Lindgren.

Hål 7 på The Castle är fortfarande ett delikat korthål – däremot något längre än tidigare. Numera mäter hålet 130 meter från vit tee och 116 meter från gul och blå tee. De tidigare avstånden var 116 respektive 91. Siffran i avståndskolumnen för röd tee är ännu 73.

Runt den bevarade greenytan finns idag fyra bunkrar jämfört med tidigare tre. Ett par av bunkrarna har förstorats, lyfts med högre bakkanter och formats i sköna former, den bakre bunkern som ett hjärta. Den vita sanden av vit marmorkross lyser upp greenområdet.

– Fortfarande finns en yta mellan bunkrarna för lågt slagna bollar som kan rulla upp på greenen, konstaterar Jonas Lindgren.

–En annan stor förändring för synintrycket är det vita berget bakom greenen. Vi har rensat buskage, spolat klippan och fått hålet vackrare för ögat.

Det sjunde hålet ligger längst ut på sträckningen, vid vändningen, och spelas efter ett riktigt tufft par 4-hål med ett utslag över en av banans karaktäristiska waste areas. På en bana med totalt sex korthål ger den variation i spelet. Ännu tydligare blir miljöombytet efter årets förändring.

Utvecklingen av Bro Hof Slott pågår ständigt. För närvarande görs också en översyn av det bakre teeområdet på hål 18 på The Castle Course. 

En större renovering av slottets, tillika klubbhusets, fasad och torn pågår medan verksamheten kan fortsätta som vanligt på banorna och i restaurangen.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-07-24
Banor och resorBro Hof
Scroll to Top