Banor och resor

Banorna du inte får missa på Mallorca

Palma på Mallorca erbjuder en skön mix av stadsliv och seasidegolf.

Eric Franzén • 2016-11-01

GUIDEN TILL MALLORCA

SÅ TAR DU DIG DIT:
Ett antal bolag flyger direkt till Palma från både Köpenhamn och Stockholm. Hyrbil är bäst för att snabbt och enkelt ta sig till banorna.

PRIS:
Greenfee på Alcanada: 1 000 och 1 500 kronor beroende på tidpunkt. 18 hål på Son Gual kostar mellan 850 och 1 250 kronor.

MER GOLF:
Öns äldsta bana Son Vidal öppnades för spel 1964. Här föll Magnus Persson (Atlevi) i särspel mot Seve Ballesteros i 1990 års Europatourtävling.

OM DU VILL HA:
Solsäker säsongstart: 77 procent.

Tyska röster vid fruokosten: 68 procent.

Kalla det andrum eller visuell konstpaus. Men det är bara på ett av Alcanadas hål som du helt och fullt stängs ute från de mer eller ännu mer uppslukande vyerna mot Medelhavet.

När banan byggdes under 2000-talets början slängde Robert Trent Jones Jr ned någon deciliter seasidegolf rakt ned i designkastrullen ihop med en och annan matsked balerisk landskapsfond och rörde om med bulldozersleven. 

Slutresultatet smakar både modern och generös hedgolf blandat med parkgolf bland knotiga och lummiga
stammar som vinden format till underkastelse.

Alcanada är kort sagt en förbaskat kul bana att klämma en rond eller två på. Och din interna
spelglädjemätare kommer troligen att slå i taket på sjuan, där den majestätiskt upphöjda utslagsplatsen och den nästan gränslösa fairwayytan skriker efter ditt livs drive.

Efter ronden är det egentligen Alcudias hamnstrip som är den närmaste samlingspunkten för restauranger och shopping.

Men från Mallorcas nordöstra del ned mot Palma i sydväst skiljer det bara 50 minuter i bil. Och där är allting aningen bättre .

I Palmas citykärna varvas flaggskeppsbutiker av internationell premiumklass med trängre kullerstensgränder där du aldrig är några hundra meter bort från en Tripadvisor-verifierad tapasorgie av bättre rang.

Göm undan bilen i något av de centrala parkeringsgaragen och ta in en urban bit av det kontinentala Europa, utan att ofrivilligt riskera att hamna på någon restaurang där menyvalen presenteras med bilder.

Utcheckad från hotellet och med ett plan som lyfter hemåt tidig kväll är det därefter öppet mål att vika den avslutande dagen åt Son Gual.

En saftig Dustin Johnson-drive från flygplatsen väntar 18 hål som tyske mogulen Adam Pamer plöjt ned 300 miljoner kronor i. Det är amerikanskt välmanikyrerad parkgolf på sammetslena krypvensytor, där den påkostade spelupplevelsen parkerar sig i ett något stramare gränsland än Alcanadas mer frimodiga och välkomnande känsla.

Mallorcas bästa golfbanor

Scroll to Top