5de459647673e

Banor och resor

Tre The Open-banor inom tio minuter

Upprätta din bas i Sandwich. Här finns tre The Open-banor inom tio minuter. Till en av dem är det dessutom gångavstånd.

Text: Olof Åsgård • 2016-10-30 Uppdaterad 2016-10-30

FAKTA:

SÅ TAR DU DIG DIT:
Flyg till Gatwick eller Heathrow och ta hyrbil till Sandwich där du slår basläger. Härifrån når du samtliga banor på tio minuter med bil. Till Royal St George’s kan du till och med gå från stan med bagen på ryggen.

PRIS:
Del i dubbelrum på Bell Hotell i Sandwich kostar från 500 kronor per person. Då ingår frukost.

MER GOLF:
Behövs knappast med de tre banorna i närheten. Men för den som är sugen på ännu en liten utflykt rekommenderas Littlestone, en traditionsrik linksbana i  ärheten av Dover en timme bort.

Det finns resmål som är glamourösare, mer omsjungna och står högre upp på prestigeskalan. Det finns destinationer som garanterar vackrare vyer, bättre väder och mat som smakar bättre.

Men allt det där betyder väldigt lite när du vaknar upp på trivsamma Bell Hotell i Sandwich en tisdagsmorgon i september och släntrar ned till den bedagade lilla matsalen för en stärkande frukost med brittiska klassiker som korv, bacon, ägg och vita bönor.

Skulle det inte smaka finns en annan meny för resten av dagen.

På den står kanske ett av de största koncentraten av mästerskapsgolf på liten yta i hela världen.

Inom tio minuters bilresa härifrån finns nämligen tre golfbanor som har stått värd för golfens största och allra viktigaste mästerskap – The Open Championship – och med tanke på att det bara är totalt 14 banor som har haft den äran sedan starten 1860 är det egentligen ganska fantastiskt.

Det bästa av allt är att alla tre är väldigt olika i sin karaktär och sitt tilltal.

Mest av allt älskar vi Royal St George’s lekfulla skepnad och charmigt snurriga layout, men du ska nog inte räkna med att kärleken blir besvarad.

Det här är en av de mest traditionsrika klubbarna i England med strama klädkoder och regelverk (och hög greenfee, cirka 2 000 kronor), men eftersom alternativet är att inte spela alls så är det bara att åka med – för det här är en bana ingen genuin golfare bör missa.

Detsamma gäller egentligen Royal Cinque Ports. Banan håller visserligen inte samma klass och underhållningsfaktor som grannen eftersom terrängen inte riktigt är lika dramatiskt undulerad. Men du får väldigt mycket kvalitetsgolf för en klart billigare peng (ungefär 1 400 kronor) och här råder också en betydligt folkligare atmosfär som får oss att känna oss lite mer hemma.

Den sista banan i trion, Prince’s, är egentligen det svagaste kortet i leken men fortfarande ett fullt gångbart alternativ och eftersom greenfeen

bara går på ungefär 700 kronor så är det ett givet val att kanske förlänga (eller ännu hellre inleda) golfhelgen i Englands sydvästra hörn, bara två timmars körning från Heathrow, här.

Det här är inte en golfsemester för alla, men för linksentusiasten som verkligen vill ta tillfället i akt att plocka ett antal British Openskalper och dessutom få ett ordentligt test av sin golf kommer inte att bli besviken. För bättre än så här blir det liksom inte.

Lysande linksland i sydvästra England


Spela Stensons segerbana Royal Troon


Text: Olof Åsgård • 2016-10-30
Banor och resorBanor & resorEnglandLinksWeekend
Scroll to Top