Vilse i sifferdjungeln? Robin Stålebring ger dig värdena som verkligen leder till bättre järnslag. Foto: Karl Nordlund (bilden på Robin Stålebring).

Träning

Trackman-siffrorna som sänker din handicap

Här är värdena i Trackman som hjälper dig att träffa fler greener med järnklubborna i sommar.

Text: Robin Stålebring • 2021-03-16 Uppdaterad 2021-03-18

Robin Stålebring ingår i Golfskolans tränarpanel och driver Stålebring Golf Academy på Öjestrand GC.

Att träffa fler greener på rätt antal slag är otroligt viktigt för den som vill sänka sin handicap. Om du har möjlighet att träna i TrackMan under vintern och tidig vår är detta ett utmärkt verktyg för att ge ditt järnspel en rejäl spark i rätt riktning. I TrackMan finns det sju siffror som är en stor del av hemligheten bakom ett riktigt bra järnslag. Låt mig avslöja vilka de är och hur du bäst hittar dina egna optimala värden för järnklubborna.

”Club Speed”

Precis som med drivern är mer hastighet i svingen nödvändigt för att få mer längd i slagen, men med järnklubbor finns det ytterligare aspekter att ta hänsyn till.  Exempelvis hur många järnklubbor som ska finnas i din bag. Svingar du järnsjuan lägre än 73 mph kommer dina längre järn att flyga kortare än järnsjuan. Mitt tips är då att du tittar på att ersätta järnsex och nedåt med hybrider.
”Club speed” är också en parameter som är avgörande för din längdkontroll. Kan du hålla samma eller snarlik hastighet vid varje slag så kommer slaglängden att bli mer konstant med varje klubba.


”Smash Factor”

Utan en vettig bollträff blir det svårt att prestera bra järnslag. Faktum är att ”Smash Factor” är ett värde där det inte är omöjligt att matcha dig rakt mot proffsens siffror. ”Smash Factor” är kvoten av bollens hastighet dividerad med klubbans hastighet, där ett lägre loft ger möjlighet till en högre kvot medan en klubba med högre loft skapar en lägre kvot.

Träffar du bollen i mitten av bladet och svingar hyfsat effektivt kommer din ”Smash Factor” vara hög oavsett om du svingar hårt eller långsamt. Med en järnsjua kan du sikta på en ”Smash factor” på minst 1.38 om du vill sträva efter en bra bollträff samt en effektiv svingrörelse.

”Low Point”

Om jag blev tvingad att välja en enda siffra i TrackMan som lägger grunden för bättre järnslag skulle det definitivt bli ”Low Point”.  En parameter som är otroligt viktig för alla golfare och mäter vart din svingbåge når sin lägsta punkt, före eller efter bollträffen. Här vill du DEFINITIVT att det ska stå ett stort A före siffran då A står för ”After”.

Om dina slag visar ett B (”Before”) före din ”Low Point” har du skopat bollen och är förmodligen en spelare som träffar bollen bra från förlåtande rangemattor, men aningen sämre från gräs. Sikta på att träffa bollen före marken och låt dina järnklubbor ha en ”Low Point” på omkring 5-10 cm A.

”Land Angle”

En siffra som inte nämns jätteofta, men som jag tycker att vi borde prata mer om är ”Land Angle”. Den betyder mycket för dina inspel med järnklubborna. ”Land Angle” är den vinkel som bollen har när den landar. Du bör du sikta på att uppnå minst 45 grader för samtliga slag som slås mot green för att enkelt kunna stanna bollen.

”Spin Rate”

”Spin Rate” är enligt mig en siffra som ofta missuppfattas, kanske för att många golfare har fått höra att för mycket spinn äter upp slaglängd med drivern. Något som i sig är korrekt, men slår du en boll utan någon som helst spinn så kommer den inte att lyfta.

TrackMan definierar ”Spin Rate” som den mängd bakåtskruv som bollen har direkt efter tillslaget. ”Spin Rate” till en viktig parameter för dina järnslag sett till bollbanan och höjden i slaget. En enkel tumregel för dig att komma ihåg är att varje klubbas nummer ska ge samma tusental i ”Spin Rate”, exempelvis ”Spin Rate” 7000 med järnsjuan och ”Spin Rate” 9000 med järnnian. Den som vill imponera på polarna med att skapa rejält backspin på green behöver en ”Spin Rate” över 8000 varv och samtidigt landa bollen med minst 45 graders ”Land Angle”.

”Carry”

I den omfattande studio som TrackMan genomfört av data från tusentals genomsnittliga manliga golfare upptäckte man att majoriteten av inspelen med mellanjärn i stort sett alltid hamnade kort om flaggan med nästan 10 meter. Få golfare kan skilja den längd som bollen flyger (”Carry”) mot bollens totala längd. Enligt studien gjord av TrackMan är det mer regel än undantag att missar i längd oftast hamnar just kort om flaggan.

Det är smidigt att maila en rapport från din träningssession i TrackMan till dig, där det tydligt framgår hur långt du slagit med varje klubba i snitt. Mitt tips är att låta egot vila och siffrorna prata. Anteckna dina snittvärden, glöm bort dina längsta slag med varje klubba och anpassa dig till den uppmätta snittlängden när du är ute på banan.

”Max Height”

Bollflyktens högsta punkt kallas för Apex och siffran ”Max Height” mäter hur höga dina slag är. Rätt höjd ger dig optimal längd på slaget och skapar även möjlighet för bollen att landa i rätt vinkel på green och stanna kontrollerat.

Oavsett vilken av de professionella spelarna man pratar om så har de nästintill exakt samma höjd på sina slag oavsett klubba, vilket kanske är förvånande läsning. När högsta punkten på bollflykten blir lika hög med varje klubba är det troligtvis ett bra mellanrum mellan klubbornas loft – vilket betyder att utprovningen av dem har varit lyckad.

”Max Height” på PGA Tour är i genomsnitt 27 meter och på LPGA Tour 22 meter. Din ”Max Height” borde hamna på ungefär samma höjd om klubborna är rätt utprovade för just din sving.

”Total Distance”

”Total Distance” är ett beräknat värde baserat på allt som påverkar bollens flykt, och anger den totala längden på ditt slag inklusive rull. Oftast skapar detta värde stor misskalkylering och förvirring hos amatörer då den totala längden bollen färdas inte går att beräkna på förhand från en dag till en annan. Hur långt du slår bollen bör endast beräknas på ”Carry”, alltså hur långt bollen flyger. Mitt tips är att ”klicka bort” siffran ”Total Distance” när du slår med järnklubborna i TrackMan och endast fokusera på ”Carry”.


Text: Robin Stålebring • 2021-03-16
ArtiklarGolfskolanGolfskolanRobin Stålebring
Rulla till toppen