Möt Jon Karlsen. Mannen som är en vandrande kunskapsbank om puttning. Foto: Göran Söderqvist.

Intervju

Vad krävs (egentligen) för att bli en bättre puttare?

Undrar du vad som krävs för att bli riktigt bra på puttning. Få vet mer om detta än Jon Karlsen. Det svenska landslagets puttningsguru har tränat tourstjärnor som Peter Hanson, Pernilla Lindberg och Marcus Kinhult samt är en erkänd expert på just denna del av spelet, som norrmannen också har doktorerat i.

Text: Olof Åsgård • 2021-01-08 Uppdaterad 2021-01-12

Artikeln publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 9/2020. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Kan alla bli lika bra i puttning som tourproffsen?
– Det är nog enklare att närma sig proffsen i puttning än i det långa spelet, men det krävs jättemycket träning för att bli lika bra. Det tekniska kan man lära sig i sen ålder, likaså greenläsning. Det svåra är att komma ikapp i längdkänslan. Det gäller även för sämre proffs, min erfarenhet är att det krävs enormt mycket träning för proffs att komma ikapp om de hänger efter på längdkänsla. Det fina med puttning är att prestationen svänger mycket mer än i övriga delar av spelet, så även en 10-handicappare kan då och då slå en tourspelare i en puttmatch över 18 hål, säger Jon Karlsen.
Är puttningen den lättaste vägen att kapa slag från sin score för en amatör?
– Nej, det långa spelet är viktigast på alla nivåer. Men självklart finns det slag att tjäna på att bli bättre i puttning, som dessutom är kul att träna när man vet vad man ska göra.
Vem är världens bästa puttare, tycker du?
– Luke Donald har varit den bästa över tid enligt Shot Link-statistik, även om hans puttning är lite svagare i år. Har egentligen inga svagheter utan är en stabil allround-puttare med extremt bra längdkänsla.
Vad krävs för att kunna bli en bra puttare?
– Du behöver läsa greenen bra, starta bollen på rätt linje och ha en bra fart på bollen. Bakom basfärdigheterna ligger självklart mycket träning. Andra saker som kännetecknar bra puttare är att de är offensiva och de har mycket tålamod och accepterar att alla kommer ha stora svängningar i prestationerna. Ibland går det bra, ibland sämre. Det viktiga är att inte påverkas av det.
Vem av dina elever var bäst på den saken?
– När Peter Hanson var som allra bäst började han aldrig analysera eller ifrågasätta sin förmåga att putta eller sin putteknik om han började missa puttar. Peter hade en bra period 2011–13 där han gick från att vara en svag puttare på touren till att bli en av världens bästa puttare. Han jobbade stenhårt med puttningen under den perioden.
Av de proffs du har hjälpt, vem har utvecklat sin puttning mest?
– När Pernilla Lindberg vann sin major 2018 fick vi ett kvitto på att all träningstid hon lagt ner gjorde att hon kunde putta under absolut störst press. Under finalronden och särspelet sänkte Pernilla putt efter putt för att hålla sig kvar i toppen. Att hon sedan drog längsta strået i särspelet mot Inbee Park, som är en erkänd puttdrottning, genom att sänka en tiometersputt för birdie var starkt.

Jon Karlsen kontrollerar Madelene Sagströms putteknik. Foto: Göran Söderqvist


Vad som proffsen gör bör amatörer lära av?
– De är många som gör mycket bra saker. Marcus Kinhult lägger mycket fokus på greenläsningsträning, det är framåtblickande. Pernilla Lindberg och Madelene Sagström håller sig till sina träningsrutiner, det är viktigt att inte ändra på det man gör baserat på kortsiktiga svängningar i prestationen. Joakim Lagergren och Sebastian Söderberg är båda extremt fokuserade både när de tränar och spelar. Det kan många lära av.
Vad brukar vanligtvis bli den största ögonöppnaren för såväl proffs som amatörer?
– När de fattar hur mycket greenens ojämnheter faktiskt påverkar bollen och förlikas med att man inte kan kontrollera resultatet vid varje putt. För många ger detta ett större lugn och de inser att allt inte behöver vara perfekt. Analys av missade puttar är bra, men många lägger för stort fokus på sig själv och tekniken, vilket snabbt kan leda till sämre självförtroende.
Vad är både proffs och amatörer dåliga på?
– Puttar för kort på tröga puttar. Uppförsputtar, långsamma greener, dagg och motvind. Gärna i kombination. Då puttar alla, oavsett spelnivå, generellt för kort. Henrik Stenson jobbade hårt med sin aggressivitet på tröga puttar under 2013 och fick lön för jobbet då han vann tourfinalen och inte lämnade någon putt inom nio meter för kort.
Hur svårt är det att ändra sin putteknik helt och hållet – bör man ens ge sig på det?
– Teknik får mycket fokus för att den är enkel att observera. Samtidigt behöver inte tekniken vara enligt skolboken för att fungera. All teknikändring ska göras i små steg och med ett syfte. Teknikändring ska lösa en svaghet, inte för att det ska se snyggare ut. Tekniken är starkt relaterad till förmågan att starta bollen på rätt linje. Om man har problem med bollstart så kan det vara klokt att se över tekniken. Men det gäller att göra det enkelt och inte för mycket på en gång, mycket kan förmodligen lösas bara genom att ändra uppställningen. Om bollen startar inåt kan en bollposition lite längre bak i stansen göra jobbet.
Vilket tourproffs har sämts teknik tycker du?
– Forskning och erfarenhet visar att teknik inte är så viktigt i puttning som många tror. Förmågan att läsa greenen är en mycket viktigare faktor. Så det är möjligt att vara en habil puttare även om tekniken är dålig. Brandt Snedeker är ett bra exempel på en teknik jag inte tycker är snygg men som fungerar utmärkt. Han är snabb, ”handsy” och avstannande i bollträffen men har trots det puttat i världsklass under många år.
– Bollen är inte alls viktig i puttning. Om vi tar bort ljudet i träffen och den visuella aspekten så skulle ingen spelare i världen känna skillnad på olika bollar.
Vad tycker du man ska fokusera på under vintern när man tränar puttning hemma eller i en golfhall?
– Gör du något som är kul och motiverande så blir du bättre. Puttävlingar och utmaningar är ofta bra. Mer målinriktad träning bör kretsa kring sikte och bollstart så att du har det under kontroll innan säsongsstart.
Finns det något hjälpmedel som du tycker alla ska ha och träna med?
– Ett verktyg för bollstart vore bra. Det finns många bra på marknaden, exempelvis Pelz Tutor och T54 Putting Line.
Hur botar man putt­yips?
– Många får bra resultat av att ändra radikalt i teknik eller utrustning. En annan sak som kan bota rycket i händerna är att ändra greppet, armlock eller klogrepp kan minimera handryck. Under åren har jag noterat att spelare med yips ofta har ett dåligt sikte och ofta utåt. Spelare som har insett hur mycket tillfälligheter det är i puttning och accepterat det är också mindre utsatta för yips.
Idag är det allt vanligare med malletputters och face balanced-putters på touren. Varför tror du att det har blivit så populärt?
– Malletputters har generellt högre MOI (tröghetsmoment) så de är aningen mer förlåtande vid tunna träffar. Sen är det fler och fler spelare som använder linjer på bollen när de siktar, då kan de matcha malletputterns långa streck med bollen och siktet blir enklare än med bladputters.
Om du skulle lära en junior putta, är en blad- eller malletputter att föredra framför den andra och varför i så fall?
– För mig har det ingen betydelse. Knattar bör dock ha mer förlåtande putters, gärna mallet. Men jag rekommenderar att man inte använder linje-på-boll-sikte i för tidig ålder. Jag tycker det är viktigt att man lär sig sikta utan hjälpmedel. Linjen på bollen kan man lära sig senare om man inte når nivån man önskar med sikte utan linje.
Hur kan man testa sig hur man står sig gentemot ett proffs?
– Det finns ett antal tester som vi i Swedish Golf Team har tagit fram och som finns på golf.se. Där kan du exempelvis försöka slå David Lingmerths enorma rekord på -16 i Lagputtestet (tävlingslikt test av längdkänsla) eller få 40 av 40 poäng i sikttestet som Jonas Blixt, Peter Hanson och Pernilla Lindberg har lyckats med. Sådana tester är bra, alla kan testa själv och få en känsla av hur bra de allra bästa är.


Text: Olof Åsgård • 2021-01-08
ArtiklarGolfskolanTournyttGolfskolanjon karlsenPuttning
Rulla till toppen