Göran Zachrisson är aktuell i en ny dokumentär på SVT gjord av Jens Lind. Foto: Karl Nordlund

Porträtt

Ny SVT-dokumentär om Göran Zachrisson

Jens Lind har porträtterat Göran Zachrisson och önskar att många kan bli inspirerade av att göra TV på Görans sätt.

Text: Olof Åsgård • 2020-01-07 Uppdaterad 2020-01-07

Journalisten Jens Lind började på Sportspegeln 1987, mest känd är han för det populära inslaget Stopptid med gamla sporthändelser och klipp från SVT:s arkiv samt prisbelönta dokumentärer som Hockeyns historia. Få har spenderat fler timmar i arkivet än just Jens Lind, och det var där idén till en film om Göran Zachrisson väcktes.
– I arbetet med alla stopptider har jag sett och stött på så mycket som han gjort tidigare och det är fantastiska reportage. Och de sakerna han gjorde då för 40-50 år sedan kändes fortfarande nyskapande. Han uppfann TV-reportaget i sport, säger Jens Lind.

Deras banor korsades första gången när Lind började på TV-sporten i slutet av 80-talet och Göran Zachrisson var värdefull för Lind som lärde sig mycket genom att följa med den äldre kollegan på inspelningar och arbeta tillsammans i direktsändningar där Göran kommenterade och Lind agerade reporter.  
– Istället för att bara berätta om vem som vann och rikta in sig på resultat så fokuserade han på människan bakom prestationen och han kunde lyfta fram en detalj och bara berätta om den och det var väldigt ovanligt. Han arbetade också med helt nya sätt att filma. Han fick med sig de bästa fotograferna och skickligaste klipparna att testa nya grejer så att tittaren fick en känsla av att vara den personen han berättade om, säger Jens Lind.

Arbetet med dokumentären inleddes sommaren 2018 i samband med att Zachrisson kommenterade The Open Championship för Viasat och tanken från början var att följa en 80-åring som än idag kommenterar sport.
– Jag fascinerades av att han fortfarande jobbade och jag såg framför mig en tittarvänlig film om honom där man både kan se bakåt men även framåt och följa en man som fortsätter gör det han tycker är roligast i livet. Och allt rullade på, säger Lind.

LÄS MER: Zachrisson: ”Ibland är du upp, ibland är du ner”

Sen hände det. Göran Zachrisson åkte fast för rattfylleri och dömdes sedermera till villkorlig dom och samhällstjänst.
– Jag klev in i det värsta året i hans liv och när det där hände tänkte jag allra främst på honom och inte filmen. Men självklart hade jag såklart inte väntat mig något sådant när vi satte igång. Samtidigt blev hans son sjuk i cancer och dog sedan. Det blev väldigt många promenader i området fyllda med oro och han mådde helt enkelt inte bra, säger Lind.

Dokumentären tog en annan vändning och Lind valde att fortsätta och invänta domen och fick även uppleva när Göran Zachrisson gör comeback som programledare i Viasat Sports årskrönika.  
– Det var starkt. Viljan med filmen var att göra en berättelse om en man som skapat TV-historia och sätta hans tid och arbete i perspektiv. Det är fortfarande en film om det men också att livet är oförutsägbart. Man vet aldrig vad som händer. Jag vill att han ska bli ihågkommen för mer än bara det som hände i samband med rattfyllan.

Vad tycker du är Zachrissons främsta styrkor som sportjournalist?
– Jag önskar att många kan bli inspirerade av att göra TV på Görans sätt. Det känns fortfarande nyskapande så här långt efteråt. Göran väljer sina ord. Sparsmakat, filosofiskt, poetiskt. Han låter oss titta själva och säger något annat än det vi ser. Då växer allting, säger Jens Lind.   

Dokumentären om Göran Zachrisson visas på SVT Play på söndag 12 januari och sänds i SVT den 14 januari, klockan 20.00.Text: Olof Åsgård • 2020-01-07
ArtiklarGöran Zachrisson
Rulla till toppen