5de3761347f96

Artiklar

Extremgolfarens roligaste plats!

Ett gott golfgäng från Färöarna har förstått hur rolig en vandring med klubba och boll kan vara. Nu har de också en hemmabana att spela på. I söderläge på Streymoy finns nio greener att sikta mot.

Tomas Hagfeldt • 2019-06-26

Fakta/Färöarna:

Invånare: 50 000
Huvudstad: Torshamn
Bästa golfen: Torshavnar Golffelag (greenfee 70 kr)
Bildad: 1989
Arkitekt: Lokala pionjärer
Hemsida: golf.fo
Resa dit: Flyg till Torshamn på Streymoy, cirka 10 minuters bilresa till golfbanan.

Ett litet örike med 18 öar – ett ännu mindre golfrike med nio golfhål. Att göra rankingen över Färöarnas bästa golfbanor är hittills en enkel uppgift, här finns bara en. Den klipps med två handklippare, och i det skjul som fungerar som skydd vid regn och stormar finns både ­toalett och gasvärme.
Detta är äventyrarens ­paradis.

Uttrycket “extremgolfare” myntas under en tur med klubba och boll i ett landskap som sannolikt påminner om platserna där spelet golf en gång började, långt ute bland klippor, stränder, betande får och vilt växande gräs på områden där det var möjligt att slå golfbollar och leka sig fram till de något mera kortklippta greenerna.

Vi slår från mattor. Vi vandrar på trappor över stängsel, slår ett slag i taget, slår i blindo ut mot havet med förhoppningen att en green ska ligga i våra bollars närhet.

Vissa delar av banan består av gräs från den nationella fotbollsstadion, numera med konstgräs sedan torvor från den tidigare planen fraktats till golfbanan – en kittlande tanke att Ronaldo vid en landskamp mellan Färöarna och Portugal skjutit en frispark från gräset där det fjärde hålets green nu ligger.

Världens golfbanetätaste land

Golfklubben Torshavnar Golffelag bildades 1989. För bara ett par år sedan lades den nuvarande banan ut. Här umgås ett gäng färöiska golfpionjärer. Totalt är de cirka 100 medlemmar varav 30–40 spelar regelbundet. Ragnar Isaksen bedöms vara den bäste spelaren med handicap 9,3. En extra blåsig dag slog Peter Jacobson sitt livs slag i motvinden på det femte hålet, par 3, och fick se sin boll rulla ner i hålkoppen för ett hole-in-one.

Janus Nordberg styr det mesta på klubben. Golfintresset startade via en vän och fortsatte med en utbildning i Golf Management i Dornoch i Skottland. När han inte undervisar i affärs­ekonomi inne i Torshavn åker han allra helst de tio minuterna söderut till golfbanan, ­belägen längst ut på en udde med ­fjorden och ön med namnet Nolsoy som kuliss.

Här finns två par 3-hål, sex par 4-hål och ett par 5-hål.

Hålen har fått namn efter nio av Färöarnas totalt 18 öar. Drömmen om att en dag ha en komplett anläggning – lika många hål som öar – har väckts och kan bli verklighet år 2022 eller 2023. I så fall sannolikt på ett annat markområde och med denna pärla intakt för den lekande golfaren.

– När det är ljust 24 timmar om dygnet vill vi gärna ha fler golfhål att spela på. Naturligtvis ser vi också här möjligheten att öka turismen och intresset för Färöarnas magiska natur och djurliv, berättar Janus ­Nordberg.

Extremgolfarens roligaste plats!
Foto: Noah Pilipski
Pionjärerna drömmer om en komplett 18-hålsbana.

Scroll to Top