5de37646c8319

4 vassa linksbanor som passar plånboken

Här är fyra vassa linksbanor som inte gräver avgrundsdjupa hål i plånboken.

Text: Eric Franzén • 2019-06-25 Uppdaterad 2020-03-26

Reportaget publicerades ursprungligen i Svensk Golf 3/2019.

Golfen. En helgrond på Turnberrys Ailsa Course kostar nästan 4 500 kronor under högsäsong. Och för en knapp tusenlapp mindre får du traska 18 hål på Kingsbarns under sommar och tidig höst. Men lugn. Den som är beredd att blicka bortom de brittiska öarnas mest profil­starka banor kan hitta riktigt bra golf till en betydligt mer överkomlig prislapp. Ja, vi upprepar: riktigt bra golf. Här är fyra stycken unika och högst spelvärda links­banor som du kommer ut på för under 100 brittiska pund.

England Siloth on Solway GC.
Det avskilda läget kostar dig två och en halv timme i bil från Manchester. Men belöningen är riklig. Vägen löper i utkanten av Cumbrias vackra Lake District, där du med fördel lägger in ett stopp. Fast allting börjar på allvar uppe i den minimala hamn­staden Siloth. Här väntar en galet rolig och omtumlande links­resa – som matats med blinda slag, spännande höjdskillnader och luriga greenområden. Åker du hit en vardag under sommaren ligger greenfeen på drygt 650 kronor. Men den gäller hela dagen, så varsågod att spela från morgon till kväll.

Skottland. Machrihanish GC.
Öppningshålet är ett av golfvärldens mest kända med ett kittlande diagonalt utslag över stranden. Fast Machrihanish tar egentligen fart på allvar när du träder in i det majestätiska dynlandskapet som ­merparten av banan är utlagd i. Hade banan legat någon timme utanför Edinburgh skulle greenfeen på 890 kronor vara av en helt annan kaliber. Men nu får du vackert sätta dig i bilen och köra ned till Kintyrehalvön. Det tar tid. Men ger också en skotsk naturupplevelse av rang när du åker runt Loch Lomond och sedan nedåt. 

Wales. Pennard.
Den kallas för ”The Links in the Sky”. En hyllning till banans intagande läge 60 meter ovanför havet, utlagd på en utskjutande halvö. Och de mäktiga vyerna retar sinnena återkommande från fjärde hålet och framåt. James Braids layout har putsats upp en aning av Tom Doak under de senaste åren, men med varsamma händer. Alla excentriska inslag som blinda dogleghål och galna fairwayunduleringar är intakta. Detta för en greenfee på strax under 900 kronor.

Nordirland. Royal Portrush – Valley Course.
Dunluce Course står värd för The Open i år. Systerbanan Valley Course har en greenfee på 650 kronor, vilket motsvarar en dryg fjärdedel av vad Portrush ­flaggskeppsbana kostar. Harry Colt står ursprungligen bakom klubbens båda banor, vilket tydliggörs genom Valley Course väldesignade greenområden. Även om den inte bjuder på exakt samma mått av dramatik som ­Dunluce så övertygar Valley Course med en välkomponerad och upp­daterad sträckning bland ­dynerna vid kusten.Text: Eric Franzén • 2019-06-25
ArtiklarBanor & resorEnglandEuropaLinksMacrihanish Golf ClubNordirlandRoyal PortrushSkottlandVeckoresaWalesWeekend
Rulla till toppen