Artiklar

Här är svenskarna som spelar lag-VM i Dublin

Tre regerande EM-guldmedaljörer bland damerna och tre rutinerade herrar.

Michael Åhman • 2018-08-02

Lag-VM spelas på irländska Carton House Golf Club den 29 augusti-8 september. Först ut damerna som inleder spelet om Espirito Santo Trophy på onsdag den 29 augusti. Herrarna, som spelar om Eisenhower Trophy, börjar den 5 september.

DAMLAGET

Frida Kinhult, Skaftö Golfklubb
Beatrice Wallin, Hills Golfklubb
Linn Grant, Rya Golfklubb

Coach: Fredrik Wetterstrand
Kapten: Kerstin Rydström

Det svenska damlaget har stora meriter både som lag och individuellt. Alla tre var med i de svenska succélag som bland annat tog EM-guld 2017 för flickor och 2018 för damer. Alla är födda 1999, vilket gör dem till förstaårsseniorer och alla har internationella segrar individuellt.

– Utan tvekan åker vi till VM för att ta guld. Ingen i laget har spelat lag-VM men de är vana att bo och tävla tillsammans och vet vad som krävs för att vara i toppen i en sådan här tävling, säger Fredrik Wetterstrand, coach för damlandslaget.

Frida Kinhult är i dag Sveriges högst rankade amatör på damsidan med åttonde plats på WAGR. Frida och Linn Grant kvalade sig i måndags in i veckans majortävling Women´s British Open på ett imponerande sätt. Wallin spelar US Women´s Amateurs i början av augusti som uppladdning inför lag-VM.

– Våra tre spelare är offensiva och gör många birdies. Detta är extra viktigt i lag-VM, eftersom ett resultat varje dag får räknas bort och ronder på par inte brukar räcka för att vara med i toppen.

HERRLAGET

Oliver Gillberg, Kårsta Golfklubb
Fredrik Niléhn, Delsjö Golfklubb
Tim Widing, A6 Golfklubb 

Coach: Ola Lindgren
Kapten: Martin Karlsson

Det svenska herrlaget har mångåriga meriter från internationellt tävlingsspel.

Fredrik Niléhn var med i lag-VM senast det spelades, 2016 i Mexiko. I år har han varit rankad trea bland collegespelare innan en skada hindrade hom att spela de sista tävlingarna.

Tim Widing har också valt collegegolf. Han har en seger i år och är en ledargestalt både i landslaget och i collegelaget på University of San Fransisco.

Oliver Gillberg vann meriterande South African Store Play Championship på 27 slag (!) under par och är Sveriges bäst rankade herramatör med sjunde plats på världsrankingen.

– Vi har ett mycket rutinerat lag där Fredrik och Oliver kommer att bli proffs under hösten och vi kommer att spela mycket offensivt, säger herrlandslagets coach Ola Lindgren.

Gillberg och Widing spelar just nu Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson i Katrineholm medan Niléhn förbereder sig inför spel i Nordea Masters på Hills.

OM LAG-VM

World Amateur Team Championship har en lång historia.

Sverige har varit med från starten där herrarnas första mästerskap spelades 1958 på St Andrews. Damernas första spelades 1964 i St Germain, Frankrike.

Sverige har en seger på herrsidan (1990) och två på damsidan (2004 och 2008).

Årets mästerskap spelas på irländska Carton House Golf Club utanför Dublin där 400 spelare från 72 länder gör upp. Anläggningen består av två banor – Montgomerie Course och O´Meara Course – som båda kommer att användas.

Tävlingens hemsida hittar du här.Amatören Grant vann British Open-kvalet med 62-rond

Scroll to Top