5de40c2d65bda

Artiklar

Så mäter deltagarna sin utveckling

Årets deltagare i Gör om mig är utrustade med statistikverktyget Arccos 360.

Text: Svensk Golf • 2018-05-24 Uppdaterad 2019-12-12

Till årets Gör om mig tog vi bort deltagarnas handicapmål. Samtidigt vill vi kunna mäta deltagarnas utveckling och är därför väldigt glada över att de använder statistikverktyget Arccos 360.

Det gps-baserade systemet visar tydligt hur deltagarna presterar på banan och ger dem och deras tränare all tänkbar statistik om ronden som annars glömts bort redan på nästa tee.

Arccos 360 glömmer aldrig, det registrerar alla slag automatiskt och presenterar fakta om styrkor och svagheter i spelet som gör att deltagarna blir mer medvetna och kan börja spela och träna mer taktiskt.

– Vi ville vara med i Gör om mig för att visa att Arccos är ett fantastiskt verktyg för alla golfare som vill bli bättre. Det är som gjort för Gör om mig, och vi vill berätta om Arccos så att alla som inte kom med i årets kull vet att det finns ett verktyg som gör att de kan köra sitt eget Gör om mig utan att det blir krångligt, säger Niklas Knutsson på Cobra Puma Golf som säljer Arccos i Sverige.

 

Så mäter deltagarna sin utveckling
En sensor i toppen av klubban registrerar dina slag. Foto: Ted Olsson

Ann-Kristin Carlssons mål med Gör om mig är att slå längre golfslag. Tränaren Linda Lindell kan ge henne de tekniska verktygen som krävs för mer längd. Lektionerna och egna träningen sker främst på rangen där det är enkelt att se om bollarna flyger längre. Men Lindell kan inte följa med varje gång Carlsson spelar och har därför svårt att veta hur hennes elev presterar på banan.

Där kommer Arccos in.

Med Arccos 360 sitter sensorer i toppen av alla grepp. Om Ann-Kristin Carlsson slår ett slag skickar sensorn en signal som berättar vilken klubba som har använts och var. Arccos app i mobilen tar emot signalen och om appen också uppfattar ett ljud från en bollträff registreras ett slag. Om appen inte hör någon bollträff förstår den att du bara har gjort en övningssving och registrerar inget slag.

När Carlsson sedan slår nästa slag, kanske med en annan klubba, räknar systemet ut en mängd fakta om föregående slag, som bland annat längd och riktning.

All data sammanställs sedan och utifrån Carlssons rundor kan hon och tränaren gå igenom vad som skett på varje hål som tydligt visas på en grafisk bild.

– Äntligen ett instrument som hjälper både mig som tränare och eleven att få riktiga mått som verkligen stämmer. Många har svårt att uppskatta slaglängden, det är lätt att man kryddar något för att sedan bli besviken när man mäter på riktigt. Att ha koll på sin slaglängd innebär att man faktiskt kan göra upp en spelplan, annars är det antagligen mest tur att det blir som man tänkt sig, säger Linda Lindell.

Så mäter deltagarna sin utveckling

I Ann-Kristin Carlssons fall kommer statistiken om slaglängder enkelt kunna användas för att se om hennes träning, bollbyte och nya klubbor gör någon skillnad.

Så mäter deltagarna sin utveckling

Arccos 360 kan även räkna ut snitthandicap samt handicap i fem olika delar av spelet. Ju fler rundor som spelas desto mer exakt bild kan Arccos 360 ge över din nivå på spelet och räknar ut en snitthandicap för hur du presterar från tee, vid inspel, i chippning, ur bunkern och i puttning.

Deltagaren Fabian Grau, har i dagsläget 25,2 i handicap vill sluta slica under Gör om mig. Grau har hittills spelat fem rundor med Arccos 360 och utifrån statistiken från de varven har han:

Så mäter deltagarna sin utveckling

Utifrån den sammanställningen kan Grau tillsammans med sin tränare Niclas Björnsson konstatera att det fortfarande är främst i det långa spelet från tee och in mot green som Grau behöver förbättra sig.

Björnsson kan studera riktningen på sin adepts utslag och dra slutsatser att Grau antingen slicar/trycker 32,1 procent av utslagen till höger, eller förmodligen kommer ner med för stängt klubbhuvud och därmed drar 37,7 procent åt vänster.

– Arccos är ett väldigt bra hjälpmedel som ger oss snabb information om var Fabian behöver lägga ner sin träningstid. Eftersom jag inte är med på banan hela tiden kan jag nu studera Fabians spel i efterhand. Jag får fakta och en bra överblick som möjliggör en bra träningsplan och spelstrategi, säger Niclas Björnsson.

Så mäter deltagarna sin utveckling

Alla deltagare kan analysera statistik i spelets alla delar. I Ulrika Lundblads fall är bunker, inspel, chippning och puttning de mest intressanta delarna för att se om hon vässar sitt närspel.

FÖLJ GÖR OM MIG PÅ INSTAGRAM

Arccos 360 registrerar alla puttar och räknar också ut hur framgångsrik Lundblad är i spelet nära green. Tränaren Sofia Edman har tillgång till statistiken och kan utefter den lägga upp en plan för vad de ska träna mer på. Exempelvis har Arccos 360 kunnat visa att Lundblad tenderar att placera sina inspel och chippar kort om green eller hål.

Så mäter deltagarna sin utveckling
Så mäter deltagarna sin utveckling

Under projektet kommer deltagarna fortlöpande kunna lägga upp bilder och siffror från Arccos 360 på Instagram. Och i slutet av projektet kommer vi kunna mäta hur de presterat ute på banan i relation till respektive mål.

– Det spelar ingen roll om ditt mål är att slå längre, slå rakare, bli bättre på puttning, träffa fler greener eller chippa som en tourspelare – Arccos mäter allt, säger Niklas Knutsson på Cobra Puma Golf som säljer Arccos i Sverige.

Här kan du läsa mer om Arccos 360.


Text: Svensk Golf • 2018-05-24
ArtiklarElektronikGör om mig
Rulla till toppen