5de439cdf2707

Norska mästaren blev av med titeln – på väg upp på pallen

Kaotisk och uppriven stämning uppstod på Drammen GK när norska mästerskapet i matchspel skulle avgöras.

Text: Jesper Johansson • 2017-07-05 Uppdaterad 2019-12-12

Under helgen var det inte bara SM Match som spelades här i Norden. Grannlandet Norge arrangerade sitt eget mästerskap i matchspel på Drammen GK men till skillnad från hur svenska tävlingen på Ullna GC flöt på – var det kaos i vårt grannland. 
Det skriver norskgolf.no.

Tävlingen spelades med en shoot out-duell och hade gruppspel med sex spelare i varje grupp. De spelarna mötte varandra i nio hål långa matcher och om det var lika avgjordes det med en precisionstävling.

Spelarna som delat en match fick en vinnare genom att två spelare tävlade genom att de båda fick slå ett slag mot en flagga, och den som kom närmast vann matchen.
Frid och fröjd hittills, och ett spännande moment som kan ge lite extra nerv.

Men ett problem gjorde att gruppernas ranking var felaktig efter den första omgången, vilket ledde till att sex spelare hamnade i fel slutspel. Tre spelare som skulle vara med i A-slutspelet, och slåss om titeln, hamnade i B-slutspelet – och vice versa.

De båda slutspelen fortsatte spelas på Drammen GK utan att någon från Norska Golfförbundet eller en tävlingsarrangör klargjorde att ett misstag begåtts.

När vinnaren av tävlingen, Daniel Øverås, var på väg upp på pallen kom dock meddelandet:
”NGF ser det inte riktigt att kora en norsk mästare i matchspel baserat på ett slutspel med fel utövare”.

Vinnaren av tävlingen, men inte titeln, var efteråt besviken.
– Jag är mycket besviken över att jag inte fick titeln så klart, särskilt eftersom jag fick meddelandet efter finalen innan prisutdelningen. Det var svårt att förstå vad som hände. Samtidigt har jag fått mycket stöd från andra inom golfen, och det betyder mycket för mig, säger Daniel Øverås.

Norrmannen får, trots vinsten, inte kalla sig norsk mästare. Däremot tilldelades han vinsten i tävlingen. Golfförbundet beklagade händelsen efteråt, och berättar vad som nu ska hända:
”NGF ser det inte riktigt att kora en Norgemästare i match baserat på ett slutspel med fel utövare, och vill därför bjuda in de 16 utövarna som skulle vara med i A-slutspelet tillbaka till Drammen GK på måndagen 24 juli till ett nytt slutspel om titeln som norsk mästare”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

– Jag vill först och främst ge en eloge till arrangörerna som hamnade i den här vanskliga situationen. De fick i uppdrag att leda en tävling som inte var planerad väl nog, och de gjorde så gott de kunde i den hopplösa situationen de var satta i. Jag är väl mest besviken över att de som skapat det här systemet inte var närvarande och kunde bidra till att de här misstagen kunde undvikas, sa Øverås till Norskgolf.no.


Text: Jesper Johansson • 2017-07-05
ArtiklarNorgeNyheter
Rulla till toppen