5de43ef0124c7

Artiklar

Möt Svensk Golfs nya krönikör – Sophie Gustafson

I många år tillhörde hon världstoppen. Sedan den egna proffskarriären avslutades 2015 har Sophie Gustafson sadlat om till caddie. Nu är vi väldigt glada över att låta hennes röst höras i Svensk Golf framöver.

Oskar Åsgård • 2017-06-02

Hon har vunnit fem LPGA-titlar, har ytterligare 16 segrar på damernas Europatour där hon toppat penninglistan fyra säsonger och har varit en av Europas absolut mest tongivande spelare i Solheim Cup. Men för två år sen bestämde sig Sophie Gustafson för att avsluta sin 23 år och 28 proffstitlar långa karriär.
– Det var helt enkelt inte roligt längre. Att spela dålig golf är inte kul hur du än vrider och vänder på det. Jag jobbade och jobbade men jag blev bara sämre. Självförtroendet tog stryk och i min bok var mina resultat den sista tiden oacceptabla. Det var ett jättesvårt beslut men nu är jag väldigt glad att jag tog det när jag gjorde. Inte en enda gång har jag varit frestad att pegga upp i en tävling sedan dess, säger Gustafson.

Tourlivet har Gustafson dock inte övergett helt och hållet. Fast numera besöker hon tourtävlingar med en caddieväst på sig och en tourbag över axeln. Sedan mitten av 2015 har hon varit amerikanskan Beth Allens högra hand innanför repen.
– Vi satt i en bar efter varsin missad kvalgräns, jag, Felicity Johnson och Beth Allen. Jag sa att jag inte visste hur länge jag skulle orka hålla på med detta. Båda frågade vad jag skulle göra i stället. Eftersom jag lekt med tanken på att gå caddie så sa jag det. Beth sa direkt: “Om du gör det så anställer jag dig”, säger Gustafson.

Sophie skriver exklusivt från Solheim Cup

Duon har redan hunnit skörda framgångar tillsammans, första tävlingen de jobbade ihop vann Allen i England och 2016 tog duon två segrar till på damernas Europatour. Amerikanskan följde dessutom i Gustafsons fotspår när hon slutade etta på penninglistan i slutet av säsongen.
– Beth hade varit nära att vinna flera gånger men inte lyckats. Det var fantastiskt roligt att kunna hjälpa henne komma över strecket. Att hon sen blev första amerikanska att sluta etta på Europatouren var bara grädde på moset.

Vad är det som lockar med caddiejobbet?
– Anledningen att jag valt att gå caddie är att jag fortfarande kan vara med innanför repen och känna adrenalinkicken. Sen är det oerhört roligt att kunna dela med mig av alla mina erfarenheter. Nu jobbar jag inte alla veckor Beth spelar utan har förmånen att kunna välja mitt eget schema. Hon är bara glad då jag vill komma och hjälpa henne så det är en fantastiskt lyxig situation jag har.

Från och med det här numret tar Gustafson också plats som ny krönikör i Svensk Golf. Hennes första bidrag hittar du på nästa uppslag.

Vad hoppas du kunna bjuda Svensk Golfs läsare på i dina krönikor?
– Med 25 år i proffsgolfens tjänst har jag rest världen runt otaliga gånger, mött många karaktärer och fått vara med om massor av kul grejer. Jag hoppas kunna ge en inblick till de rum som de flesta personer inte har tillgång till.

Förutom att skriva för Svensk Golf ochbära Beth Allens bag, vad mer vill du ägna framtiden åt?
– Efter att ha tillbringat sex dagar med Tony Robbins (författare och inspirationscoach reds anm.) i vinter vill jag gärna fortsätta utbilda mig i personlig utveckling och människans mentala del. Det är en väldigt spännande resa jag har börjat och förhoppningsvis leder den mig tillbaka till golfen men troligtvis i en annan kapacitet än den som caddie, säger Gustafson.

 

Sophie Gustafsons första krönika kan du läsa här: 

Scroll to Top