5de44157869d2

Digital utbildning – För ett jämställt Golfsverige

Klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50 är en digital utbildning i jämställdhet för golfklubbar och golfdistrikt runt om i landet.

Text: • 2017-05-18 Uppdaterad 2017-05-18

Svenska Golfförbundet har tillsammans med Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna och SISU Idrottsböcker skapat ett digitalt utbildningsprogram för golfklubbar och golfdistrikt i landet.

Detta kommer förhoppningsvis leda till ett mer jämställt och inkluderat Golfsverige, och där filmer, föreläsningar, uppgifter och malldokument ska finnas som stöd.
– Jämställdhetsfrågan är oerhört viktig för att golfen ska vara relevant för nuvarande och kommande generationer. Det känns fantastiskt kul att vi med det här gedigna och helt unika klubbutvecklingsprogrammet kan börja arbeta med ett förändringsarbete på bred front i våra golfklubbar och distriktsförbund, säger Annica Lundström, förändringsledare för Vision 50/50 på Svenska Golfförbundet.

Digital utbildning – För ett jämställt Golfsverige
Några av de som medverkar i klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50. //Foto: Svenska Golfförbundet

”Är män så mycket bättre i golf än kvinnor?”

Detta digitala utbildningsprogram är nästa steg i Vision 50/50, där man vill öka antalet kvinnor på golfbanan, vilket kommer bidra till en högre jämställdhet inom idrotten.

I klubbutvecklingsprogrammet 50/50 medverkar bland annat PGA:s ordförande Claes Björklund och Carin Koch – före detta kapten för Solheim Cup.
– Trots att golf är en idrott där alla kan spela tillsammans – unga som gamla, män som kvinnor, motionärer som proffs – lyckas vi inte attrahera kvinnor i samma utsträckning som män. Idag har vi 28 procent kvinnliga golfmedlemmar och likt stora delar av Idrottssverige också en ojämn könsfördelning i ledande positioner. För att skapa en långsiktig förändring går vi nu på djupet med att identifiera och utmana normerna i golfen, säger Annica Lundström.

Här är Carin Kochs nya jobb

Varje år kommer det finnas ungefär 50 platser där klubbar och distrikt kan vara med och utbilda sig i programmet. Platserna till årets omgång 2017–2018 fylldes snabbt av 46 golfklubbar och sex golfdistriktsförbund.

Distriktet Bohuslän-Dal arbetar med tjejsatsning

Vision 50/50 startades upp 2013 och Svenska Golfförbundets vill långsiktigt arbeta för ett jämställt och inkluderat Golfsverige. Målet är att få en jämnare könsfördelning bland golfspelare, och dessutom i ledande positioner runtom på klubbarna.

År 2020 vill man att flertalet golfklubbar runt om i landet ska ha påbörjat förändringsarbetet och förhoppningsvis lockat fler kvinnor till golfen. Man hoppas också att antalet kvinnliga ledamöter höjts och synen på golf ändrats hos kvinnor.

Golfen hyllades på gala för jämställdhet


Text: • 2017-05-18
ArtiklarCarin Koch
Rulla till toppen