Close-up of a scattered pile of Swedish krona notes

Artiklar

Är det förbjudet att betta på golfbanan?

Brukar du betta under ronden? Är det egentligen tillåtet? SGF:s expert svarar.

Text: CM Hellsten • 2017-01-04
Är det förbjudet att betta på golfbanan?
Här kan du läsa artikeln om golfens myter.

När Svensk Golf granskade golfens 50 största myter ställdes bland annat frågan om det är okej att ha keps på sig inne i klubbhuset.

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing svarade på den frågan. 

Riksidrottsförbundet granskade kostnaderna för att hålla på med de tio största idrotterna. Och undersökningen svarade på huruvida golf är en dyr idrott eller ej. 

Stämmer det att golfaren alltid spelar som sämst när bollen framför släpper igenom? Henrik Stensons mentale coach Torsten Hansson ger svaret.

En annan myt som fanns med i reportaget handlade om avståndsmätare och om användandet av den tekniska utrustningen gör att du spelar långsammare?

En punkt avhandlade även betting ute på golfbanan.

Här kommer ett reviderat svar från experten Claes Grönberg som är Regel- och Handicapansvarig på Svenska Golfförbundet:

Är det förbjudet att betta på golfbanan?

– Nej, det stämmer bara till viss del. Oorganiserad betting på golfbanan är tillåtet. Exempel: Ett mindre gäng bestämmer spontant att spela och betta. Det ska vara frivilligt att vara med och det ska vara ett mindre belopp som satsas.

– Organiserad betting på golfbanan är i-n-t-e tillåtet. Exempel: Ett golfgäng träffas regelbundet och tävlar mot varandra med ungefär samma upplägg varje gång. Har man dessutom utsett en tävlingsledare och kanske till och med kör tävlingen i GIT. Då är det absolut inget tvivel om att det otillåten betting på golfbanan.

– Detta är en tolkning av R&A Amatörbestämmelser”. 


Text: CM Hellsten • 2017-01-04
Artiklar19:e håletMyter om golf
Scroll to Top