Deutsche Bank Championship – Round Three

Artiklar

Så blev wedge-stämplar en trend

Har du någon gång funderat på varför proffsens wedgar har meddelanden eller symboler stämplade på baksidan? Allt började med Rickie Fowlers kärlek till låten Call me maybe.

Text: Jesper Johansson • 2016-12-29 Uppdaterad 2016-12-29

Det är mer regel än undantag att de professionella golfarna har stämplat in en text eller liknande på sina wedgar. Men så har det inte alltid varit. Allt började 2012 med Carly Rae Jepsens hitlåt Call me maybe och Rickie Fowlers 60-gradiga wedge.

PGA Tour har intervjuat skaparen av Rickie Fowlers trendsättande lobwedge, Aaron Dill. Han berättar att Call me maybe-wedgen kom till genom att han och Fowler pratade om vilka deras favoritlåtar var. Resultatet blev wedgen på bilden nedan:

Så blev wedge-stämplar en trend
Foto: @URClassless på Twitter

Aaron Dill såg att det skrevs en hel del om den nyskapande wedgedesignen och från och med då beslutade han att mer tid skulle läggas på att göra proffsens wedgar personliga och inte bara ändra loftvinklar, bounce och sulformer.

– Efter den wedgen visste jag att jag kunde göra en wedge, men vad kunde jag göra för att ta klubborna till nästa nivå? Även om jag inte har så mycket tid över att göra personifieringar utanför mitt vanliga jobb, är det alltid något jag har i bakhuvudet, säger Dill.

Från och med då började resan från att wedgarnas traditionella stämplar med initialer och datum då de senast fick uppfräschade skåror – till att de nu berättar vilken typ av människa som spelar med dem.

Exempelvis har Andrew “Beef” Johnston stämplat sina wedgar med olika köttstycken. Och Victor Dubuisson har en kaktus stämplad på en av sina wedgar, som en hyllning till sin magiska räddning under 2014 World Golf Championships – Dell Match Play.

Jesper Parnevik har också en wedge med en humoristisk touch. Efter en segway-olycka då han bröt ett revben valde Cobras wedgeskapare, Ben Schomin, att stämpla “Segway Assasin” på svenskens wedge.

– Han log innan han fick den, men inte efter att han väl fått wedgen, skojar Schomin.

Trenden har nu blivit så etablerad att flera spelare kräver en viss text stämplad då det för tur med sig.

Justin Thomas hade under sina år som junior texten “RADAR” stämplad på en av sina wedgar eftersom folk runtom honom skojade om att han alltid lyckades komma nära flaggorna.

Den texten följde med till PGA Tour men när han skulle få nya wedgar valde han att istället stämpla textrader från hans favoritartister på klubborna.

Efter det började dock Justin Thomas att vara sämre kring greenerna och fort gick han tillbaka till Titleist för att få “RADAR” tillbaka på en av klubborna.

– Jag sa att den texten måste komma tillbaka för det har alltid fungerat, säger Thomas.

Trenden med stämplade wedgar har nu blivit så etablerad att flera stora klubbtillverkare erbjuder det här till glada amatörer.

Var det slutar är än så länge oklart, men att fler möjligheter att designa sina egna klubbor kommer finnas är ingen jättevågad gissning.

 

Här kan du se några wedgar som specialstämplats:


Nedan ser vi Kristoffer Brobergs nya wedge från Callaway:

 

#smackthat @kristoffer_kotte_broberg #sweden #blueandyellow #newstyle #hammered #fun #golf #art

Ett foto publicerat av Anthony Taranto (@anthony.taranto)

Coming up with new ideas for @dannygolf0724 new wedge. #pga #teamcallaway #fun #humor #havingfun #games

Ett foto publicerat av Anthony Taranto (@anthony.taranto)

#jokerandharley #joker #harley #harleyquinn #thejoker #batman #comics #golf #art #fun #puddin #misterj #whysoserious

Ett foto publicerat av Anthony Taranto (@anthony.taranto)


Text: Jesper Johansson • 2016-12-29
ArtiklarRickie FowlerUtrustningWedgar
Scroll to Top