1977 Ryder Cup

Artiklar

Här är Ryder Cups historia

Ryder Cup. En av världens mest prestigefyllda tävlingar. Med anor till mitten av 20-talet är tävlingen mellan de två kontinenterna en given del i sportvärldens absoluta finrum. Här är historien om hur tävlingen startade – och blev det massiva evenemang det är i dag.

Text: Jesper Johansson • 2016-09-23 Uppdaterad 2016-09-23
Här är Ryder Cups historia

Ryder Cup i siffror:

Antal segrar: USA 25, Europa/Storbritannien och Irland 13
Antal tävlingar: 40
Totalt antal spelade matcher: 928
Totalt antal spelare: 323
Flest starter Europa: Sir Nick Faldo 11, Christy O’Connor Sr 10, Bernhard Langer 10
Flest starter USA: Phil Mickelson 10, Jim Furyk 9, Lanny Wadkins 8
Flest inspelade poäng Europa: Sir Nick Faldo 25, Bernhard Langer 24, Colin Montgomerie 23½
Flest inspelade poäng USA: Billy Casper 23½, Arnold Palmer 23, Lanny Wadkins 21½

Ryder Cup är en golftävling där de främsta herrspelarna från Europa tävlar mot motsvarande spelare från USA. Men så har det inte alltid varit. De första 22 tävlingarna var inte Europa med och tävlade, utan bara Storbritannien och Irland.

Den första officiella Ryder Cup-tävlingen spelades 1927, men redan innan dess hade en inofficiell tävling spelats vid två tillfällen som Storbritannien och Irland vann mot USA.

1921 spelades den första av de två tävlingarna. Då på Gleneagles (som stod som värd för tävlingen 2014). 1926 var det dags igen, och det var då det tog fart på riktigt. Då deltog nämligen engelsmannen Samuel Ryder. 

 

Här är Ryder Cups historia
Seve Ballesteros var en av de första européerna utanför Storbritannien och Irland som deltog i Ryder Cup. //Foto: Getty Images

Engelsmannen var en köpman och entreprenör från St Albans som tjänade sina pengar genom att sälja små förpackningar av sädeslag. Han hade börjat spela golf relativt sent i sitt liv för att förbättra sin hälsa och hade Abe Mitchell, en av dåtidens absolut bästa spelare, som sin mentor.

Samuel Ryder blev förälskad i tävlingsformatet mellan de två kontinenterna, och till kommande år hade han köpt in pokalen, The Ryder Cup. Den var inte speciellt stor, men gjord i guld. Den golfande figuren på toppen av pokalen föreställer Abe Mitchell, Samuel Ryders mentor.

“Det här har inget med pengar att göra. Det här handlar om att spela för Uncle Sam. Och Uncle Sam förväntar sig en hel del” – Tom Kite 1987 
Här är Ryder Cups historia
Årets Ryder Cup spelas på Hazeltine, Minnesota. //Foto: Getty Images

De första 22 tävlingarna spelades alltså mellan USA och Storbritannien-Irland. Men dominansen var total. 18 av tävlingarna vanns av jänkarna, tre vanns av de från öarna och en av matcherna slutade oavgjort. I och med det gjordes tävlingen om. 1979 fick andra européer vara med i tävlingen för första gången och Seve Ballesteros och Antonio Garrido blev de första spelarna utanför de brittiska öarna att delta.

Helt plötsligt blev tävlingen jämnare och av de kommande 16 tävlingarna vann Europa åtta, USA sju och en av matcherna slutade oavgjort. Vid det här laget hade Ryder Cup blivit ett av de största sporteventen, då 24 av världens bästa golfare spelar en lagtävling mot varandra.

“Njut av den stund ni har med pokalen, för om två år ska den hem igen” – Lanny Wadkins 1995

De senaste åren har Europa dominerat fullständigt. Sedan 1995 har USA bara lyckats vinna vid två tillfällen, samtidigt som Europa tagit hem åtta tävlingar.

 

Källor: European Tour, RyderCup.comGolf.com


Text: Jesper Johansson • 2016-09-23
ArtiklarArnold PalmerEuropean TourHazeltine GCJim FurykNick FaldoPGA TourPhil MickelsonRyder CupSeve Ballesteros
Scroll to Top