golf school

Artiklar

Spelformerna som gör din golf roligare!

Att samla ihop över 36 poäng och sänka sig känns alltid bra. Men att bara spela poängbogey eller jaga en score kan bli långtråkigt. Här är sex roliga spelformer som du och dina kompisar kan testa.

Text: Olof Åsgård • 2016-08-25 Uppdaterad 2016-08-25

BINGO, BANGO, BONGO
(2–4 SPELARE)

Först in, närmast, först i. I Bingo, Bango, Bongo spelar man om tre poäng per hål. Den som först hamnar på green får ett poäng – Bingo! När alla spelare i bollen ligger på green får den som ligger närmast hål poäng – Bango!
Och den som hålar ut först får sista poängen – Bongo!
Efter 18 hål räknar ni ihop poängen och korar en vinnare. I den här spelformen har alla chans att vinna och det spelar ingen roll hur bra eller dåligt man spelar.

TIPS:

Att ta alla tre poäng är svårt. Om du är bra på att chippa kan det vara värt att strunta i Bingon och satsa på att ro hem Bangon.

 

TREKNACK

(PUTTLEK)

 Treknack spelar ni på puttinggreen. Det gäller att komma så nära hål som möjligt men inte i. Alla har tre puttar var. Den första putten slår alla spelare samtidigt från ungefär samma avstånd, därefter puttar den som ligger längst från hål. Det är tillåtet att knacka bort andra bollar.
Om bollen hamnar utanför green eller i hål är man ute.
Den som ligger närmast hål när alla har puttat tre gånger vinner.

TIPS:

Att försäkra sig om att få slå sin andraputt först kan straffa sig i längden.

TRE KLUBBOR + PUTTER

Alla tar med sin putter och väljer sedan tre klubbor som de tror kommer leda till bästa resultatet. Ett roligt och lekfullt sätt att spela golf på där du måste lära dig att slå olika sorters slag och använda dig av banans terräng. Eftersom du inte alltid har möjlighet att slå slaget du vill kommer du få träna på höga, låga och rullande slag. 

TIPS:

Valet av klubbor är viktigt och det gäller att sikta in sig på de delar av spelet där ens styrkor ligger. Vissa väljer att satsa på längd och närspel med driver, järnåtta och sandwedge. Andra kanske vill ha mer kontroll från tee och på fairway och väljer hybrid, järnsju och järnnio.
Vad är du bra på?
Vilka klubbor behöver du för det? Kan du slå driver på alla hål och även från fairway?

 

SCRAMBLE OCH TEXAS SCRAMBLE

(LAGSPEL 2-4 SPELARE) 

Den absolut vanligaste och oftast roligaste lagtävlingen i golf. I vanlig scramble slår alla ut varsin boll. Därefter väljs det bästa läget och därifrån slår alla varsin boll igen och så fortsätter ni till bollen hamnar i hål.
I Texas scramble blir det lite svårare. Om ett lag består av fyra spelare måste alla i bollen bidra med fyra utslag var på 18 hål. Då återstår endast två hål där ni kan välja utslag fritt.

 

TIPS:

Det lönar sig nästan alltid att låta de sämre spelarna i bollen slå först så att de inte behöver känna sig pressade om de bättre spelarna misslyckats före dem. I Texas scramble gäller det att så fort som möjligt välja de sämre spelarnas fyra utslag så att det inte uppstår panik mot slutet av ronden.

“GULA BOLLEN”

(LAGSPEL 3–4 SPELARE)

Här spelar alla i bollen i samma lag. Alla deltagare spelar på varsin boll och efter varje hål lägger ni ihop två resultat. Men ett av resultaten måste vara den “gula bollen” (som inte nödvändigtvis behöver vara gul). Den gula bollen roterar i bollen – spelare A har den på första hålet och spelare B på andra och så vidare.

TIPS:

Fundera över vilka hål på banan som ni vill att er bästa spelare ska ha “gula bollen”. Om första hålet är lätt, andra hålet lite svårare och trean jättesvårt vill ni att er bästa spelare ska vara spelare C i rotationen.

 

OMVÄND SCRAMBLE

(1–4 SPELARE)

Som du säkert förstår av namnet kommer den här spelformen inte leda till lika låga scorer som i vanlig scramble. I omvänd scramble väljs alltid det sämsta läget och för att få en score på hålet måste alla bollar gå i hål. Den här spelformen tar lång tid och om lagen ska bestå av fyra spelare bör de vara ungefär lika bra.
Även fast en tävling i omvänd scramble säkerligen skulle leda till många skratt så passar den bäst som träning för en spelare. Då gäller det att du tänker dig för innan du slår slagen och hela tiden försöker hålla dina två bollar i spel. 

TIPS:

Rolig spelform men tänk på att inte testa den när det är mycket folk på banan.

Spela roligare golf i år


Text: Olof Åsgård • 2016-08-25
Artiklar
Scroll to Top