U.S. Open – Final Round

Efter kritiken: USGA ångrar sitt agerande  

Under den sista rundan av US Open fick Dustin Johnson ett diskuterat pliktslag efter en förseelse på den femte greenen. Problemet är att han fick straffslaget först efter rundan. Nu ångrar USGA sitt agerande.

Text: Jesper Johansson • 2016-06-21 Uppdaterad 2019-12-11

Under den sista rundan av US Open fick Dustin Johnson ett pliktslag efter rundan, trots att förteelsen skedde på det femte hålet. Att han inte fick ett svar direkt på om han skulle få ett pliktslag eller inte har mötts av stark kritik, inte minst från hans kollegor ute på banorna.

Under måndagskvällen skickade USGA – som är ansvariga för US Open – ut ett pressmeddelande, där det står att de ångrar sitt agerande.

”Vi ångrar den distraktion som skapades av vårt beslut att vänta tills rundan var över att besluta oss för hur vi skulle döma händelsen. Det är normalt att bedömningar gjorda på videomaterial görs efter den aktuella rundan, när händelsen kan disskuteras med en spelare innan scorekortet lämnas in”, skriver USGA i pressmeddelandet.

USGA skriver också att deras bedömning skapade en osäkerhet för de spelare som var ute på banan, när de informerade Dustin Johnson på den 12:e utslagsplatsen att hans agerande på det femte hålet skulle kunna leda till ett pliktslag.

”Det här skapade onödig tvetydighet för Dustin Johnson, de andra spelarna, publiken på plats, och de som tittade på tv”, skriver USGA och fortsätter:

”Våra domare tittade på tv-bilderna på Dustin på den femte greenen och beslutade att det var mer troligt än inte att Dustin gjorde att bollen började rulla.” 

Dustin Johnson placerade sin putter precis intill bollen, och nästan direkt efter började bollen rulla.

”Vi accepterar att inte alla kommer att hålla med om att det var Dustin som orsakade att bollen rörde på sig. Under regel 18-2 är det ofta domslut som sker under viss osäkerhet, och det här är ett av de fallen.”

”Vi förstår också att många människor inte tycker att regeln 18-2 är bra. Vi respekterar det, samtidigt som vår kommitté gjorde en noggrann bedömning i jakten på en rättvis tävling spelad under golfens regler.”

USGA skriver också att de kommer att fortsätta se över händelsen och att det kan finnas en möjlighet att göra om regelboken.

Svensk Golfs regelexpert har förklarat varför Dustin Johnson pliktades.

Experten: Därför fick Dustin Johnson ett slags plikt


Efter kontroversiella pliktslaget – spelarna försvarar Dustin Johnson


Text: Jesper Johansson • 2016-06-21
ArtiklarDustin JohnsonOakmont CCPGA TourTournyttUS OpenUSGA
Rulla till toppen