Artiklar

Efter hotet – världens äldsta bana överlever

Efter att kommunen tvekat om man skulle ge bidrag till den anrika klubben såg den ut att vara tvungen att lägga ner – men nu har politikerna ändrat sig.

Jesper Johansson • 2016-02-15

Svensk Golf skrev för en tid sedan om att världens äldsta golfbana, North Inch GC, såg ut att vara tvungen att lägga ned.

Banan, som ägs av kommunen, måste få bidrag för att klara av att försörja sig och när kommunen behövde spara nära 5 miljoner kronor låg banan i riskzonen.

Men nu har kommunfullmäktige har bestämt att banan får överleva. Royal Perth Golfing Societys kapten, Lee Bushby, tog emot nyheten med stor glädje.

– Det känns otroligt bra. Hotet som hängde över North Inch är borta, vi är räddade. Vi ser den här banan som en del av Gleneagles Ryder Cup-historia och områdets rykte bland golfare kommer stärkas ytterligare i och med Solheim Cup på Gleneagles år 2019.

– Royal Perth Golfing Society är väldigt nöjda med de framsteg som skett på North Inch under de senaste åren, säger Lee Bushby och fortsätter:

– Besökande spelare uppskattar att de spelar på en bana som är så förknippad med stadens historia men också golfens historia här i Skottland.

Den lokala politikern Archie MacLellan sa att North Inch skulle behöva vidareutveckla sin historia och göra det lättare för turister att hitta till världens äldsta golfbana. 

– Jag är säker på att banan kommer att vara helt utan hot om nedläggning inom tre år. Men staden Perth måste göra en större grej av golfbanan, historien och de kungliga anknytningarna som finns här, säger MacLellan.

 

Världens äldsta golfbana tvingas stänga?


Världens äldsta golfpub riskeras att rivas


Englands äldsta klubb tvingas sälja konstskatt


Bildspel: Tio sköna skotska banor

Scroll to Top