Det har varit spänt på Wentworth i veckan. LIV-konflikten tär på Rory McIlroys relation med gamla Ryder Cup-kompisar. Bild: Getty Images

BMW Championship

McIlroy: ”Vi har ingen större relation just nu”

Nordirländaren medger spricka mellan honom och LIV-avhopparna Poulter, Westwood och Garcia.

Text: Bo Steffensen • 2022-09-08 Uppdaterad 2022-09-08


BMW Championship, DP World Tours flaggskepstävling, börjar i dag. Sjutton LIV-spelare finns med i startfältet.
Rory McIlroy, som varit en av de största kritikerna mot LIV, erkänner att det varit spänt att träffa vissa spelare under veckan.
På en presskonferens under onsdagen fick han frågan om sin relation till Ryder Cup-kompisar som Lee Westwood, Ian Poulter och Sergio Garcia – alla LIV-spelare som är på plats på Wentworth.
– Jag har inte någon större relation till dem just nu, sa Rory McIlroy.
De spelare som hoppat över till LIV för stora pengar är avstängda från spel på PGA Tour, men det går än så länge att spela på DP World Tour. Den saken ska avgöras juridiskt i februari.
BMW Championship är en stor tävling som ger många världsrankingpoäng och denna veckan börjar också kvalificeringen till nästa års Ryder Cup-lag för de europeiska spelarna.
– Det är vad det är. De är här och de ska spela tävlingen. Min åsikt är att de inte ska vara här, men det är ju bara vad jag tycker. Vi kommer alla att pegga upp i morgon och vi ska spelas 72 hål vilket är ovanligt för dem, sa Rory McIlroy.

LIV Golf anser att de försöker förändra golfen men McIlroy menar att det inte behövs någon förändring
– Vi har den här pyramiden och den här tratten som varit så bra för golfen i så många år. Jag tycker inte att det är ett dåligt system och när något sådant här dyker upp, som är extremt söndrande, och de säger att golfen behöver förändras … Golfen behöver inte förändras. Golf är det underbaraste spelet i världen. Finns det saker som vi kan göra för att få det mer underhållande ur ett tv-perspektiv? Ja, det gör det men det kan vi göra innanför väggarna, sa Rory McIlroy.

LÄS MER: Lowry: ”Det finns några jag inte skakar hand med”

LÄS MER: Rahm irriterad på ointresserade LIV-spelare

LÄS MER: Garcia: “Det kommer säkert att finnas en del spänningar på grund av oss”

LÄS MER: Thomas Björn: “Det är kaos i golfvärlden”

I tisdags var det ett spelarmöte på Wentworth. Bland andra var Poulter och Garcia där. Dock inte Rory McIlroy.
– Eftersom jag visste vilka som skulle vara i det rummet ville jag inte utsätta mig för det. Så jag drog mig ur.   
McIlroy fick också frågan om det inte var ledsamt att det blivit så här med relationen till personliga vänner.
– Jo, men jag har inte gjort något annorlunda. Det är de som har tagit det beslutet så jag kan sitta här med huvudet högt och säga att jag inte gjort något, sa McIlroy som inte kunde motstå att ge de sjutton LIV-spelarna en liten känga.
– Oavsett vilket så kommer jag att försöka vinna en golftävling. De kommer att vara ganska trötta på söndag. Det är ju den fjärde dagen.

På torsdagen slår Rory McIlroy ut 09.30, svensk tid, tillsammans med Matthew Fitzpatrick och Billy Horschel. På fredagen går trion ut 13.40.

Dessa LIV-spelare är med i BMW Championship:
Abraham Ancer, Richard Bland, Laurie Canter, Sergio Garcia, Talor Gooch, Branden Grace, Justin Harding, Sam Horsfield, Pablo Larrazábal, Graeme McDowell, Shaun Norris, Wade Ormsby, Adrian Otaegui, Ian Poulter, Patrick Reed, Lee Westwood, Bernd Wiesberger.
Martin Kaymer var anmäld men drog sig ur eftersom han inte kände sig välkommen.  

Här hittar du veckans ledartavlor


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-09-08
TournyttBMW ChampionshipIan PoulterLee WestwoodLIV Golf Invitational SeriesRory McIlroySergio GarciaTournytt
Rulla till toppen