media-GettyImages-1420173992

LIV vs DPWT

Thomas Björn: “Det är kaos i golfvärlden”

Förre Ryder Cup-kaptenen gillar inte att LIV Golf ”är en tour endast för inbjudna” och tycker att nyordningen på världsrankingen är fel.

Text: Bo Steffensen • 2022-09-05 Uppdaterad 2022-09-07

Thomas Björn, Ryder Cup-kapten 2018 och dansk golfs stora namn, var givetvis med i Made in Himmerland förra veckan (där han missade kvalgränsen med ett slag).
På en presskonferens fick Björn, som kommer att var vicekapten för Europas Ryder Cup-lag i Italien nästa år, frågor om tillståndet i golfvärlden just nu.
­– Man kan väl tillåta sig att kalla det kaos, säger Thomas Björn.
Sedan saudifinansierade LIV Golf trädde in på scenen har PGA Tour stängt av alla spelare som lockats över till LIV. Henrik Stenson gick över för stora pengar och blev av med sitt kaptenskap i Ryder Cup. På DP World Tour kan ”avhopparna” dock spela vidare ett tag till efter en dom i England nyligen.
Så kommer det också 17 LIV-spelare till BMW Championship, DP World Tours flaggskeppstävling, som spelas på Wentworth utanför London denna veckan. Bland andra Lee Westwood, Ian Poulter, Graeme McDowell och Sergio. LIV-spelarna får inte var med i pro am-tävlingen och de kommer att få gå i ”egna” bollar.
Martin Kaymer, som också spelar på LIV, har bestämt sig för att inte åka till Wentworth eftersom han inte känner sig välkommen.
Rory McIlroy, en av de största kritikerna mot LIV, har sagt att det blir jobbigt att träffa alla LIV-spelarna ansikte mot ansikte denna veckan.

LIV Golfs tävlingar går över 54 hål utan kvalgräns med 48 spelare i startfältet. Pengarna är stora, men tävlingarna ger inga världsrankingpoäng.
– Jag har problem med att det är en tour som i stort sett är endast för inbjudna. Då blir det uppvisning mer än sport och då skapar du kaos. Oavsett din bakgrund och var du kommer ifrån så ska du ha en chans att nå toppen, så det där kan jag inte stå för, säger Thomas Björn enligt danska golf.dk.
Björn utvecklar resonemanget med att det finns en kedja för spelare som vill ta sig upp, att det för några år sedan var trappan från Nordiska ligan till Challengetouren till DP World Tour. till PGA Tour som gällde.
51-åringen har förståelse för de spelare som inte kunnat stå emot de enorma pengar som erbjudits från LIV och tror att dagens motsättningar mellan tourerna kommer att lugna ner sig så småningom.

Mindre poäng på DP World Tour

För ett tag sedan ändrades premisserna för utdelning av världsrankingpoäng. Med det nya systemet läggs betydligt större vikt vid startfältets styrka än tidigare. Tidigare var en vinnare på DP World Tour garanterad minst 24 poäng. Oliver Wilson som vann Made i Himmerland fick nu endast 16 poäng.
Systemet innebär att spelare som placerar sig högt upp på PGA Tour-tävlingar och majors kommer att dra ifrån på rankingen.
– Jag tycker det är tråkigt att poängen är totalt baserad på vem som spelar. Om jag spelar i ett starkt fält och blir 15:e man är det mycket bättre än att bli etta i ett svagare fält. Man ska få ett erkännande för förmågan att kunna gå över gränsen och det får man inte i det nya systemet, säger Thomas Björn.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-09-05
NyheterTournyttBMW ChampionshipLIV Golf Invitational SeriesMade in HimmerlandNyheterThomas BjörnTournyttVärldsrankingpoäng
Scroll to Top