Levererade som senior 2021. Foto: Getty Images

Tillbakablick

Fem U.S. Women’s Open-höjdare för Sörenstam: Seger i seniordebuten 2021

Debut i seniormajorn och Annika Sörenstam gick segrande ur den svenska söndagsduellen.

Text: Tomas Hagfeldt • 2022-05-31 Uppdaterad 2022-05-31

Reportaget publicerades ursprungligen i Svensk Golf 4/22. Klicka här för att prenumerera på tidningen.

Åtta svenskor spelar veckans majortävling U.S. Women’s Open. En av dem är Annika Sörenstam. Senast hon spelade U.S Women’s Open var 2008.
Historien började för 30 år sedan då en ung svensk tjej åkte till Oakmont i Pennsylvania. Annika Sörenstam debuterade i US Women’s Open och fick uppleva sin drömvärld. Idolerna var där. Hon fick frozen yoghurt i omklädningsrummet. Tre år senare var hon bäst i världen. Hon vann titeln i Colorado 1995, följde upp den med en ny seger i North Carolina. Sagan hade fått sina första kapitel. Annika blev tidernas bästa damgolfare med tio majortitlar, varav tre i det öppna amerikanska mästerskapet. 2–5 juni är hon med igen. Förra sommarens uppvisning i USGA:s seniormästerskap ger henne en plats i startfältet. Här är historierna om Annikas fem mest minnesvärda US Open-veckor:

Debuten 1992

Drömsegern 1995

Försvarar titeln 1996

Den tionde majorn 2006

Seger i seniordebuten 2021

Seger i seniordebuten 2021

Den elfte majorn. Den fjärde USGA-titeln.

15 år hade gått sedan senast, 13 år sedan det uppmärksammade beslutet att Annika avslutar karriären.

Dottern Ava hade blivit 11 år, sonen Will 10.

Sommarveckan i Fairfield, Connecticut skulle bli familjen McGees/Sörenstams vecka.

”Vi var se vartåt vinden blåser – du får hjälpa mig att planera min spelplan”, sa Annika till Will som på närmast möjliga avstånd fick följa sin mamma i skarpt mästerskapsläge ute på golfbanan.

Pappa Mike gick caddie, ännu närmare.

Det var ingen vanlig onsdagsrunda hemma på Lake Nona. För tredje gången arrangerades det amerikanska seniormästerskapet. Laura Davies hade vunnit det första, Helen Alfredsson det andra. Nu hade även Annika passerat 50-gränsen och oväntat hittat motivationen.

– När jag fyllde i höstas hade vi en diskussion där hemma. ”Vill ni se mamma tävla?”, frågade jag. Alla svarade ja. Jag bestämde mig för att göra det så bra som möjligt.

På hemmabanan klarade Annika kvalgränsen på LPGA-touren. I Scandinavian Mixed på Vallda gick det sämre. Annika lade in några extra träningsdagar och åkte till Brooklawn Country Club.

Redan på rangen förundrades åskådarna. Amerikansk media – golfjournalister som följt hela Annikas karriär – upplevde känslan som om de vridit tillbaka klockorna och gått 13 år tillbaka i tiden. Svingen såg lika enkel och rytmisk ut som den alltid har gjort.

Uppvisningen fortsatte ute på banan. 62 av totalt 72 greener träffades på rätt antal slag. Annika slog sina drives med snittlängden 214 meter och var i den statistiklistan endast efter brittiskan Laura Davies.

Tävlingens bästa puttare var Lotta Neumann.

Inför söndagens spel var Sörenstam två slag före Neumann och en svensk söndagsduell var att vänta.

– Hela familjen gick till övningsfältet och jag fick de bästa tipsen, berättar Annika.

– Ava sa att jag skulle vara fri i tanken när jag svingade, Will sa att jag skulle tro på vad jag gjorde. Det var som att höra mina egna råd till mina barn. Allt det jag sagt till dem fick jag tillbaka.

I söndagens ledarboll gick två svenskor:

• Sörenstam, vinnare av US Open 1995, 1996 och 2006.

• Neumann, vinnare av US Open 1988, förebilden, namnet som Annika såg på en löpsedel för 23 år sedan.

Kampen var avgjord redan på det tionde hålet, ett korthål. Annika sänkte en sju meter lång birdieputt, Lotta gjorde bogey och var åtta slag efter.

Vinnarscoren 276 slag, tolv under par, gav Sörenstam titeln. Neumann jobbade till sig en ensam andraplats före Laura Davies, japanskan Yuko Saito och den skotska Solheim Cup-kaptenen Catriona Matthew. Delad sjua var Helen Alfredsson.

För segern har Annika fått en plats i US Women’s Open.

US Senior Women’s Open 2022 avgörs på NCR Country Club i Ohio den 25–28 augusti.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Tomas Hagfeldt • 2022-05-31
TournyttAnnika SörenstamTournyttUS Women's Open
Rulla till toppen