Annika Sörenstam blev den sjätte spelaren att vinna två US Women's Open i följd.

Tillbakablick

Fem U.S. Women’s Open-höjdare för Sörenstam: Försvarar titeln 1996

1996 vann Sörenstam på Pine Needles. I veckan är hon på plats igen.

Text: • 2022-05-31 Uppdaterad 2022-05-31

Reportaget publicerades ursprungligen i Svensk Golf 4/22. Klicka här för att prenumerera på tidningen.

Åtta svenskor spelar veckans majortävling U.S. Women’s Open. En av dem är Annika Sörenstam. Senast hon spelade U.S Women’s Open var 2008.
Historien började för 30 år sedan då en ung svensk tjej åkte till Oakmont i Pennsylvania. Annika Sörenstam debuterade i US Women’s Open och fick uppleva sin drömvärld. Idolerna var där. Hon fick frozen yoghurt i omklädningsrummet. Tre år senare var hon bäst i världen. Hon vann titeln i Colorado 1995, följde upp den med en ny seger i North Carolina. Sagan hade fått sina första kapitel. Annika blev tidernas bästa damgolfare med tio majortitlar, varav tre i det öppna amerikanska mästerskapet. 2–5 juni är hon med igen. Förra sommarens uppvisning i USGA:s seniormästerskap ger henne en plats i startfältet. Här är historierna om Annikas fem mest minnesvärda US Open-veckor:

Debuten 1992

Drömsegern 1995

Försvarar titeln 1996

Den tionde majorn 2006

Seger i seniordebuten 2021

Försvarar titeln 1996

Greg Norman hade nyligen kollapsat på Augusta National. Det fanns inga garantier inför ett finalvarv i de största golftävlingarna. Marginalen sex slag var ingenting. Minnet var färskt. Bland tallarna på Pine Needles gjordes tappra försök att skapa dramatik inför söndagen den 2 juni.

”Titelförsvarande Annika Sörenstam leder med tre slag men går inte säker”, skrevs det.

70, 67 och 69 var scorerna som hittills signerats. Övrig statistik visade att Annika träffat 39 av 42 fairways med sin driver och spoon från tee. Hennes misstag under 54 spelade hål gick snabbt att räkna på en hands fingrar.

– Men jag själv minns knappt någonting, säger Annika efteråt.

– Jag var så fokuserad på att bevisa för mig själv att den första majorsegern inte var en tillfällighet. Jag ville så oerhört gärna visa att jag kunde vinna US Open igen.

Fem spelare hade tidigare i mästerskapets historia lyckats upprepa sin bedrift och vinna två titlar i följd. Annika skulle bli den sjätte.

Hon lyckades stanna i sin bubbla i North Carolinas golfidyll, Southern Pines, strax intill det amerikanska golfmeckat Pinehurst.

Istället för att göra en Greg Norman gjorde hon en Sörenstam. Hon tappade inte, hon ökade sitt försprång och hade total kontroll över händelserna ute på banan. Hon var bäst i världen och spelade som en världsetta.

”Ohotad, ostoppbar, ofattbar”, skrev Lena Sellberg i Svensk Golf.

På nionde greenen sänktes en putt för eagle. Hon var i zonen, från första slaget till sista. Hon avslutade tävlingen med en 66-runda på en bana som hade exakt de tjocka ruffar och fruktade greener som en US Open-bana ska ha.

– Detta var definitivt en av min karriärs bästa rundor, konstaterade Annika.

– Förra året vann jag delvis för att Meg Mallon gjorde misstag – nu vann jag för att jag spelade riktigt bra i en hel tävling. Det viktigaste för mig är att spela bra, det är det som gäller och då mår jag bra. Att samtidigt få vinna  gör känslan ännu större.

– Att vinna US Women’s Open en gång är fantastiskt, att få göra det igen är obeskrivligt.

Hon vann med sex slags marginal före Kris Tschetter. I folkhavet bakom den 18:e greenbunkern stod mamma Gunilla och pappa Tom för att ge sin dotter den första segerkramen.

Annika firade med en pizza men åkte direkt till Michigan för nya förberedelser.

Pine Needles – en underbar skapelse från 1927, designad av Donald Ross – har blivit en svensk favoritanläggning. Senast den amerikanska organisationen USGA arrangerade ett mästerskap på banan åkte Helen Alfredsson därifrån med titeln i US Women’s Senior Open. Året var 2019.

Den här sommaren, 2–5 juni, avgörs tidernas 77:e US Women’s Open på Pine Needles.

Bland namnen i startfältet finns Annika Sörenstam, så redo som möjligt inför sin comeback i de allra största sammanhangen.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: • 2022-05-31
TournyttAnnika SörenstamTournyttUS Women's Open
Rulla till toppen