U.S. Open – Final Round

Sju spaningar från US Open

Åsgårds avslutande tankar från Pebble Beach

Text: Oskar Åsgård • 2019-06-17 Uppdaterad 2019-12-12
Sju spaningar från US Open

Woodland bröt negativa sviten

Sju tidigare gånger har Gary Woodland varit i ledningen efter 54 hål av en PGA Tour-tävling. Inte en enda av dessa har han förvaltat och förvandlat till en seger.
– Jag hade en magkänsla när jag såg att han inte vunnit från ledning sju gånger på PGA-touren att han tänkte ändra på det idag och det gjorde han ju snyggt, sa Henrik Stenson till Svensk Golf.

 

Koepkas osannolika majorfacit

Nej, det blev ingen rekordseger för Brooks Koepka. Men han slutade tvåa, i sitt försök att vinna tre raka US Open-titlar. Resultatraden i Koepkas senaste nio majorstarter lyder nu 1-6-13-1-39-1-2-1-2. I de fyra senaste har han alltså varit etta eller tvåa. Det gäller att nypa sig i armen och ta in hur otroligt starkt det är.
För att sätta perspektiv på hur stark hans US Open-insats var på Pebble Beach kan vi smaka på det faktum att han blev den förste spelaren genom tiderna att gå fyra ronder under 70 slag utan att vinna.

 

Mikrofonerna i US Open-sändningarna är guld

I en ledare i Svensk Golf nr 3/2019 skrev jag om behovet för tv-sänd golf att hottas upp både ett och två snäpp Läs ledaren här. En punkt handlade om att låta spelarna bära mikrofoner, eftersom det sällan blir mer intressant att titta på golf än när spelarna själva får tillföra kommenteringen.
I US Open-sändningarna är vi nästan där eftersom det sändande tv-bolaget Fox har ställt ut betydligt fler mikrofoner än under en normal tävling och dessutom vridit upp volymen på dem.
Hoppas att fler produktionsbolag tar efter!

 

Sju spaningar från US Open
Det ska bli spännande att följa Viktor Hovland // Foto: Getty Images

 

Viktor Hovlands suveräna slutpunkt

När norske Viktor Hovland hålade ut sitt 67:e slag för dagen på Pebble Beach på söndagen var det också hans sista som amatör. Till veckan blir han proffs och debuterar i Travelers Championship på PGA Tour. Men vilket sätt att kröna sin amatörkarriär genom att nu bli bäste amatör på Masters och US Open.
Hovlands score, 280 slag (-4), var också den lägsta som en amatör presterat i US Open hittills.
Det här är en proffskarriär som ska bli väldigt spännande att följa.

 

Kinhults imponerande spel och huvud

Det var oerhört kul att följa Marcus Kinhults avslutningsrond i US Open. Sex birdies och 66 slag (-5) på en US Open-söndag är inget man skojar bort – att kunna leverera den typen av scorer kräver ett stort spel.
På fredagen balanserade Kinhult som bekant på kvalgränsen ända in i slutet, innan det stod klart att det blev fyra varv på Pebble Beach i US Open-debuten. Häftigast var nog hur han framhöll att han framför allt ville få in två varv till för att kunna lära sig av att spela en bana som Pebble Beach i US Open-kostym, eftersom han ansåg att det blottade svagheter i hans spel på ett sätt som vore nyttigt att lära sig av inför framtiden.
Den inställningen säger mycket om hur Marcus Kinhult approcherar sin golf, metodiskt och genomtänkt. Min känsla är att det är en attityd som kommer att ta honom långt.

 

Stensons formbesked

I onsdags kände han inte att det långa spelet stämde som han ville, för att kunna konkurrera om en seger. Årets US Open slutade med rondscorerna 68-71-70-70, 279 slag, -5 och en delad nionde plats.
Nej, Stenson var aldrig uppe och högg på segern, men att han kan sluta topp-10 i ett US Open utan sitt bästa spel är ett starkt kvitto på den högstanivå som finns.
På söndagen visade han också att det betydde något för honom att se hur framsteg gjorts i det långa spelet, som krånglat under en längre tid nu.
Om de positiva tongångarna från avslutningen på Pebble Beach kan översättas till fler framskjutna resultat framöver återstår att se, men som Stenson själv sa så tänker han kämpa för att nå dit.

 

Pebble Beach Golf Links genialitet

På lördagen spelade Rory McIlroy ihop med Chez Reavie. De två kunde inte vara mer diametralt olika spelare. McIlroy är rankad tvåa i slaglängd på PGA Tour med ett snitt på 286 meter från tee. Reavie är 159:e man på samma lista, 25 meter kortare än McIlroy i snitt.
Reavie var två slag bättre än McIlroy under lördagen och var även två slag bättre än honom sammanlagt över 72 hål.
Att den duon kan konkurrera med varandra på samma bana säger en del om Pebble Beach Golf Links kvaliteter. Det är verkligen en spelplats som bjuder in mer än bara en sorts spelare och en sorts spelstrategi.
Kul, fler sådana banor på touren tack!

Stenson: "Jag är nöjd med veckan"


Kinhult avslutade US Open med drömrond


Woodland stod pall – vann sin första majortitel


Norrman slog Nicklaus rekord


TV: Så säkrade Woodland första majorn


Text: Oskar Åsgård • 2019-06-17
TournyttBrooks KoepkaGary WoodlandHenrik StensonMarcus KinhultUS OpenViktor Hovland
Rulla till toppen