NEC Karuizawa 72 – Final Round

Tournytt

ÅSGÅRD: Golf-tv behöver en omgörning

Svensk Golfs chefredaktör tror att det behövs nya grepp för att göra golfens tv-sändningar mer intressanta.

Text: Oskar Åsgård • 2019-04-03 Uppdaterad 2019-12-12

Ledaren publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 3 2019.

Häromveckan bjöd goda vänner över oss på middag. Förutom att umgås stod tredje ronden av Players Championship på aftonens agenda. När kvällen var över konstaterade jag att golfsändningen mest fungerat som en skvalradio i bakgrunden. Att byta skärmtid mot riktiga konversationer är förstås sällan fel, men vad jag vill komma till är att dagens golfsändningar skulle må bra av en rejäl omgörning för att lyfta tittarupplevelsen.

Jag tillhör den skara som är genuint intresserad av att följa tävlingsgolf.
Både live och på tv.
Fast om jag blickar tillbaka på utvecklingen under de 20 år då jag har suttit klistrad framför golfsändningar har det inte hänt mycket. På pluskontot hittar vi nya inslag som Toptracer-grafik och “Featured Groups”-sändningar.
Men vad skulle kunna göras för att ta nästa kliv?

Mikrofoner på spelare och caddies. Det är för mig ofattbart att detta inte redan är standard. Varje gång en mikrofon fångar upp och låter oss tjuvlyssna på överläggningen som föregår spelares slagbeslut, särskilt i avgörande lägen, så adderar det en helt ny dimension till sändningen.

Mer Toptracer. Den svenska uppfinningen Toptracer har redan förändrat sättet som golf visas på tv. Men jag vill ha mer, mycket mer. Varje gång en tv-sändning växlar mellan att visa ett slag där vi får se bollbanan ritas ut till ett slag där bollen zoomas in mot en klarblå himmel sjunker tittarupplevelsen rejält.

Valmöjligheter i sändningen. Jag förstår utmaningen att som producent välja ut de mest intressanta bildrutorna i ett drygt 150 personer stort startfält, som även i avgörande stunder på söndagar ofta omfattar betydligt fler spelare och händelser på olika platser av “spelplanen” än under exempelvis en fotbolls- eller tennismatch.

Så sänds årets första major 2019

“Det var under The Masters som tv-bolaget CBS på 60-talet började revolutionera tv-sänd golf.”

Men tänk om det valet kunde flyttas över till tittaren istället, genom att använda några slags automatiserade kameror på varje hål.

Sannolikt en kostnadsfråga förstås och möjligen ligger teknikutvecklingen för att klara av det fortfarande en bit bort i tiden, men jag tror absolut att det finns en betalningsvilja hos tittare om man kan välja att följa sina favoritspelare. Eller att i Ryder Cup och Solheim Cup kunna välja att inte missa ett enda slag från en specifik match.

Nästa vecka stundar nu en av årets häftigaste golfsändningar, när vi bänkar oss framför The Masters. Kanske blir det just den tävlingen som greppar taktpinnen och leder utvecklingen framåt. Det var trots allt på Augusta National som systemet med att redovisa spelares resultat i förhållande till par föddes och det var under The Masters som tv-bolaget CBS på 1960-talet började revolutionera tv-sänd golf. Genom att bland annat ställa ut mikrofoner nära greener och i hålkoppar, använda snabbare klipp mellan olika hål och fästa tv-kameror i träd eller på zeppelinare för att hitta nya bildvinklar.

Det är dags för nästa revolution nu.

Masters sänds i TV 12



Text: Oskar Åsgård • 2019-04-03
TournyttKrönikaOskar ÅsgårdTournytt
Scroll to Top