Gary Woodland vann sin första majortitel med US Open-segern på Pebble Beach. /Foto: Getty Images

Tournytt

Woodland stod pall – vann sin första majortitel

PEBBLE BEACH. Dubble titelförsvararen Brooks Koepka pressade Gary Woodland under finalronden men i slutändan kunde Woodland hålla undan och vinna sin första majortitel.

Oskar Åsgård • 2019-06-17
Woodland stod pall – vann sin första majortitel

Under den jättelika ledartavlan hängde en banderoll på vilken det stod “Happy Father’s Day”, eftersom det är fars dag i USA.

När Gary Woodland rullade i den tio meter långa birdieputten som satte en effektfull punkt på årets US Open stod hans pappa Dan strax bakom green. En stund senare förenades de två i en varm och hjärtlig kram, med flera kraftiga ryggdunkningar.

– Det var fint att ha min pappa där. Jag har min son hemma, som fyller två nästa vecka och vi väntar tvillingtjejer om ett par månader. Så det är en speciell dag, sa Gary Woodland i tv-intervjun direkt efteråt.

Men det var inte förrän den sista putten trillat i som Woodland tillät sig själv att visa upp några större känsloyttringar.

– Jag gick aldrig händelserna i förväg på hela dagen, lät mig aldrig tänka tanken att tävlingen var över. Så jag körde bara på.

Tur var det, för det saknades inte utmanare.

Efter bara fem hål hade Brooks Koepka i gruppen framför ledarbollen rullat i fyra birdies och tagit sig till -11. Woodland öppnade visserligen också med två tidiga birdies, men försprånget till dubble titelförsvararen Koepka var halverat.

I mittenpartiet av ronden krympte sen ledningen till ett slag när Woodland gjorde bogey på tolvan, efter att ha missat utslaget rejält till höger. På 13:e tappade amerikanen sen ut ännu ett utslag till höger, men hade tur och landade på ett område i högerruffen som var upptrampat av både publik och golfbilar.

Koepkas birdiestinna start kom dock av sig efter att han rullat i sin femte birdie för dagen på elvan. Därifrån och in lyckades han inte plocka in några fler slag gentemot par, trots en bra chans på 18 efter att ha slagit sig strax över green på parfemman med andraslaget.

Den rekordjagande Koepka stannade på -10.

Ihop med en svettig parräddning av Woodland på 17 – där han slog en chip från green för att komma åt den gömda flaggplaceringen långt bak på greenen – innebar det att 35-åringen från Topeka i Kansas hade råd att göra bogey på det 72:a hålet och fortfarande vinna.

Men Woodland hade inga planer på att göra bogey, även om han slog ut med en järnklubba från tee.

– Jag visste att den där birdieputten var betydelsefull. Tiger Woods gick -12 när han vann här 2000, så jag tänkte att ett bättre vore sjysst. Men jag hade gladeligen tagit tolv under också, säger Woodland.

Förståeligt, inte minst mot bakgrund av att Woodland på sju tidigare försök aldrig vunnit när han varit i ledningen efter 54 hål av en PGA Tour-tävling.

– Jag hade en magkänsla när jag såg att han inte vunnit från ledning sju gånger på PGA-touren att han tänkte ändra på det idag och det gjorde han ju snyggt, säger Henrik Stenson till Svensk Golf.

Snyggt var det sannerligen, och karriärsomvälvande. Från och med nu kommer Gary Woodland för alltid att refereras till som en majorvinnare. Men tillfället han vann sin första majorseger, i US Open, på fars dag gjorde det hela ännu mer speciellt.

– Det är väldigt häftigt. Jag hade aldrig varit här om det inte vore för min pappa, han jobbade nattskift när jag var ung. Och jag förstod förmodligen inte hur speciellt det var förrän jag själv blev pappa. Hela mitt liv har handlat om att försöka vinna. Att nu vara pappa själv sätter saker i perspektiv. Ur den synvinkeln är den här dagen väldigt speciell och förhoppningsvis kan min son se det här någon dag och förstå att allt är möjligt att uppnå, säger Woodland på presskonferensen.

Stenson: "Jag är nöjd med veckan"


Kinhult avslutade US Open med drömrond


Woodland leder efter US Open-rekord

Scroll to Top