240417 Houston TX USA / Foto Christer Höglund / The Chevron Championship årets första major i damgolf på The Club at Carlton Woods /

Redo för tjänstgöring. Foto: Christer Höglund

Chevron Championship

Houston, vi har inte ett majorproblem!

Vår utsände Roger Andersson om veckans majorbana, örnar och teknikens under.

Text: Roger Andersson, Foto: Christer Höglund • 2024-04-18 Uppdaterad 2024-04-18

THE WOODLANDS, TEXAS. Man ska aldrig låta sig luras av en majorbana en onsdag. Kanske inte direkt ett gammalt ordspråk men det är i alla fall en sanning. Speciellt när spelare börjar antyda att det nog var tuffare på Mission Hills i Rancho Mirage där årets första major för damer tidigare spelades. Jack Nicklaus skapelse här i The Woodlands strax utanför Houston ser lättare ut och känns mer som en privat medlemsbana än ett hardcoretest för världens bästa golfare.

Jack Nicklaus själv har i alla fall för tio år sedan sagt att det här är en av hans 18 bästa banor han designat, det betyder ju en del. Lite Augustahemligt är det att banan genomgått vissa förändringar sedan premiären i fjol. Det handlar framförallt om att många greener byggts om.

Även om Lilia Vu vann här ifjol och vet hur man manövrerar sig runt på bästa sätt så finns en spelare i fältet som kan banan utan och innan och dessutom hittar till den utan GPS. Det är USA:s Solheim Cup-kapten Stacy Lewis som är uppväxt bara en järnfemma ifrån banan, där hennes föräldrar för övrigt fortfarande bor. Så Stacy ger oss en liten hint om saker som förändrats, exempelvis är vattnet på 18:e mer i spel nu sedan ”vattnet krupit närmare green”. Dessutom finns några fler bunkrar i spel från tee och som sagt, greenerna har byggts om och blivit mer ondulerade för och hårdare för snabbare rull.

Banchefen Tim Huber har några ess gömda i en klippmaskin som tar hand om Tif Eagle och 419, alltså Bermudagräset. Troligen låter han banan, par 72, 6 300 meter lång, torka ut ordentligt och flaggplaceringarna blir lite tuffare i helgen än en onsdag om vi säger så. Greenerna är alltså mer ondulerade än tidigare och det gäller att placera inspelen smart, offensivt men inte dumoffensivt som Maja Stark uttryckte det.

Men låt oss ta oss från natur till djur. För varje birdie som görs på det 17:e hålet donerar huvudsponsorn 10 000 dollar, knappt 110 000 kronor och dessutom en miljon dollar till den som först gör en hole-in-one på samma hål på banan som alltså designats av den gyllenen björnen, det är ju Golden Bear som är Nicklaus varumärke.

Annars handlar det mycket om eagles förstås. Det finns ett par vithövdade örnar som sedan 25 år bor precis vid vattnet mellan nionde och 18:e green. Jag såg en av dem flyga förbi presscentret och det är klart att ni som är tillräckligt gamla direkt gör en association. Inte Sinatras Fly me to the moon eller gruppen Eagles utan NASA och det berömda månfärdscitatet ”Houston, the eagle has landed”. Låt oss hoppas att det passar in på de sex svenskorna i fältet den här veckan och att inte det andra berömda citatet ”Houston, we have a problem”, dyker upp.

I övrigt kan rapporteras från ett presscenter med som vanligt högljudda amerikaner, att tekniken går framåt även för en skribent av den gamla skolan. Ni var ju många (nåja) som kommenterade min text från fjolårets AIG Women’s Open, där jag saknade de gamla anteckningsblocken. Tack vare bokhandeln i Ystad har ett spiralblock medförts. Det är fortfarande oanvänt. Teknikens under.

Läs också:


Text: Roger Andersson, Foto: Christer Höglund • 2024-04-18
TournyttLPGAThe Chevron ChampionshipTournytt
Rulla till toppen