Svensk Golfs utsände Roger Andersson i samtal med Anna Nordqvist inför AIG Women's Open. Foto: Christer Höglund

Krönika

ANDERSSON: ”Vissa saker är sig likt, andra inte”

”Tidigare innehöll den ett anteckningsblock med bland annat fakta hål för hål. Inte i år, utan nu en vattenflaska och en varm mössa. Idag var det 25 grader och sol så mössan kom väl till pass.”, skriver Roger Andersson.

Text: Roger Andersson • 2023-08-10 Uppdaterad 2023-08-10

SURREY. Svensk Golfs chefredaktör Eric Franzen kallade i semestertider in undertecknad för att täcka AIG Women’s Open på Walton Heath. I min värld en större skräll än när LIV och PGA blev sams. Jag bevakade som reporter min första europatourtävling 1983 och den senaste majorn var The Open 2006 på Hoylake. 

Vissa saker är sig likt, andra inte. Förvirringen på en gyttjig parkeringplats när volontärer inte vet vägen till mediecenter, eller brittiska potentaters totala arrogans mot människor som inte har det forna imperiets lingo som modersmål – jo, det hänger med. De sönderkokta grönsakerna som serveras i matsalen är nog kvar sedan Hoylake, tycker de känns igen. 

Känns igen gör också fotografen Christer Höglund som i mogen ålder fortfarande levererar högklassiga bilder till svensk media. Vi räknade ut att vi nog totalt bevakat ett tresiffrigt antal majors, Ryder Cup och Solheim Cup. När ska han få någon slags utmärkelse, en guldklubba från Svenska Golfförbundet?

Apropå guldklubbor så har Maja Stark fått sina tre första guldklubbor från klubbtillverkaren PING. En tradition att företagets spelare får en guldpläterad putter vid seger på de större tourerna. Nu väntar hon bara på lika många till, även om silverbucklan som delas ut på söndag nog skulle smälla högre.

När man kommer till mediecenter presenteras man inte med guldklubbor men alltid med en liten presentpåse. Tidigare innehöll den ett anteckningsblock med bland annat fakta hål för hål. Inte i år, utan nu en vattenflaska och en varm mössa. Idag var det 25 grader och sol så mössan kom väl till pass. Jag frågade efter anteckningsblocket och fick tillbaka något som påminde om scenen i Hundraåringen som försvann – ni vet när vårdaren springer runt och letar och konstaterar på härlig Hälleforsnäsdialekt att ”gubbfan har rymt”. Jag tänkte fråga om det finns printer, men vågade inte.

I det som en gång var intervjurum huserar nu SoMe-folket. Ett gäng ungdomar som haft titeln Social Media Managers på sina visitkort om de nu haft en sådan trycksak. Det är i alla fall tyst för alla kommunicerar digitalt istället för verbalt.

I måndags spelades måndagskvalet  till årets sista major. Jag lyckade obegripligt nog filma Ingrid Lindblads sexmetersputt som förde henne in i AIG Women´s Open. Efteråt visade jag den och då sade Ingrid – ”kan du bara airdroppa den?” Vad då? Ska jag droppa telefonen i knähöjd? Man lär sig…

Sprang på en gammal bekant på området. Anders Davidsson, tidigare chef på Volvo Event management, som också arbetat på Ford, Lexus och nu med McLaren. Men tydligen inte bilmärket utan spelaren Meghan McLaren. Anders är agent numera och apropå det skrået så ställdes frågan till en av de svenska spelarna om hennes agent är på plats. Tror han spelar golf, blev svaret. Kanske är det om honom debatten om långsamt spel gäller för han har inte hörts av eller synts på hela veckan till delar av svenska mediekårens förundran.

Det är ändå fantastiskt hur damernas tourer och stora mästerskap växer och utvecklas. På onsdagen presenterade R&A och huvudsponsorn AIG att samarbetet fortsätter till 2030 och att prissumman i år höjs med 23 (!) procent till nio miljoner dollar, motsvarande drygt 96 miljoner kronor. Spelplats 2024 blir St Andrews i Skottland, 2025 Royal Porthcawl i Wales och 2026 Royal Lytham & St Annes i England.

Nej, nu finns det inte mer noterat i anteckningsblocket, förlåt minnet!


Text: Roger Andersson • 2023-08-10
TournyttAIG Women's OpenKrönikaTournyttWalton Heath
Rulla till toppen