Maja Stark, en av sex svenskor i veckans majortävling The Chevron Championship som spelas på The Club at Carlton Woods utanför Houston, Texas. Foto: Christer Höglund

Chevron Championship

Stark: ”Ibland spelade jag dumoffensiv golf”

11 saker du kanske inte visste om den svenska världsstjärnan.

Text: Roger Andersson, Foto: Christer Höglund • 2024-04-17 Uppdaterad 2024-04-17

THE WOODLANDS, TEXAS. Hundliv på touren, fetstora bilar, miljöfrågor, dumoffensiv golf, musik, en frispark i ribban, P3-dokumentärer, bra poddar och lite snack om caddies. Det är mycket som hinns med när man får 30 minuter med Maja Stark inför Chevron Championship, årets första major.

– Den här säsongen jämfört med tidigare? Om man kollar ifjol så började jag väldigt bra, men höll inte uppe det. Det berodde på att jag borde snackat med mina tränare, skickat svingvideos och så men tappade bort det, blev då stressad på tävlingar när slagen inte satt. Nu finns mer struktur och början av året är egentligen helt ok om man tittar på allt annat än tekniken. Efter Asientävlingarna började vi jobba på saker som snabbt gett resultat. Jag har mer tålamod också, jag vet hur det känns att ligga sist. Jorden går inte under och jag är inte rädd för att spela dåligt, säger Maja Stark.

Vinner man två av de tre första tävlingarna som proffs, snabbt tar en seger på LPGA och är en del av ett segrande Solheim Cup-lag, då ökar både uppmärksamheten, nyfikenheten och kraven från media, sponsorer och touren i sig. Att Maja är något extra som golfspelare det vet vi, men kanske inte lika mycket om personen. Så här är elva saker du kanske inte visste om en svensk världsstjärna.

1. Bollkänslan

Måndagen ägnades åt att spela in en film för LPGA där Maja gästade fotbollslaget Houston Dash (med svenska Elin Rubensson i laget). Med lagets kanadensiske spelare Sophie Schmidt testades frisparkar. Maja tog utmaningen att träffa ribban med en frispark, något som säkert gör pappa Lasse, en gång fotbollstränare i Djurgården, extra stolt. Bollsinnet finns där från fotboll, Pickleball (USA:s svar på padel) och pingis.

2. Musiken

Maja Stark spelar trummor och äger en fiol. Fiolen var ett inköp efter viss påtryckning av mamma som hellre ville ha en fiol än ett trumset i hemmet. Tills hon hörde hur illa Majas kompisar på Kulturskolan spelade. Fiolen ligger numera ovanpå en garderob i hemmet.

Musiken finns ständigt med, på träning eller i bilen som exempel. Hon har en spellista med 1200 låtar som bland annat innehåller Miley Cyrus, Dolly Parton, Green Day och Joni Mitchell.

3. Poddar

Maja gillar P3-dokumentärer och rekommenderar speciellt den om Joni Mitchell.  Andra favoriter är Tombola med komikerparet Carl Stanley och Marcus Berggren och gärna Mord mot Mord.

4. Hundar

Maja fick som 12-åring en egen hund, en Berner Sennen som var hennes styrketräning som ung eftersom den alltid ville dra åt något håll. Maja funderar på att engagera sig aktivt för att hjälpa hemlösa hundar samt hur hon ska kunna ha hund med sig på touren utan att lämna den på hotellet, en nöt att knäcka. Hundvakt på heltid är fullt tänkbart den dag ”hundlivet” på touren är över.

5. Välgörenhet

Att göra saker utanför golfen är viktigt för att må bra. Värderingar kan också ge motivation i golfspelet. Därför har Maja bestämt sig för att efter karriären skänka en miljon dollar (drygt 10 miljoner kronor) till välgörenhet, ingen organisation utsedd ännu. Det är ju förhoppningsvis ändå många år tills dess.

6. Klimatfrågor

Maja säger att hon mår bra av att vara engagerad. Därför läser hon på och uppdaterar sig mycket på klimatfrågor. Vad händer med och på vår jord, hur kan hennes generation ta steg i rätt riktning mot en hållbarare värld. Hållbarhetsfrågor borde kunna få ett större fokus på touren i USA.

7. USA

Maja har lämnat sin svenska agent för ett amerikanskt managementbolag. Hon ska dessutom flytta till USA, frågan är bara vart. Med säkerhet till ett ställe där det går att träna golf utomhus året runt. Inte Oklahoma för där gick hon på college och inte Texas där vi är nu, annars en öppen fråga.

8. Offensiv golf

Maja säger själv att hon ibland spelat dumoffensiv golf, det vill säga satsat lite för hårt och obetänksamt vilket straffat sig. Men landslaget och tränaren Fredrik Wetterstrand predikar att våga vinna ger mer än vad man förlorar på att misslyckas. Lite mer tålamod krävs dock, speciellt i majors, för flaggplaceringar är svårare än normalt och vill man för mycket, då blir det dumoffensivt igen.

9. Bilar

Maja har inget direkt bilintresse, men fascineras över att alltid få köra de största bilarna när hon kommer till tävlingar. Här i Texas är det jättefeta Cheva Suburban som gäller trots att den bredvid en megastor pickuptruck då inte kommer in på den p-plats där den fina skylten med Maja Starks namn sitter. En Ford Expedition, en Cheva Silverrado och en coolare Dodge Charger tillhör andra så kallade courtesy cars. Allt detta apropå klimat och miljö och att det är en Bentley i pris till segraren i tävlingen.

10. Caddiesnack

Majas caddie heter Hadley Tranfield och har gått åt Maja sedan 2022. Han fick snabbt lära sig Majas offensiva spelstil och att hon gillar att ta ansvar mer än andra spelare. Ett bra samarbete ska nu också bli ännu bättre med Peter Hansons hjälp. Peter som arbetar med Ludvig Åberg – och hans caddie – för bästa samarbete.

11. Dagboken

Maja tänker inte prioriteringar framåt utan nuet och säger själv att hon tränar och spelar mycket smartare nu, försöker lära sig saker som skrivs ned i den digitala dagboken och tar med de bra lärdomarna till nästa tävling. Nästa tävling råkar vara säsongens första major. Den startar på torsdag.

Läs också:


Text: Roger Andersson, Foto: Christer Höglund • 2024-04-17
TournyttLPGAMaja StarkThe Chevron ChampionshipTournytt
Rulla till toppen