Robert Karlsson jagade majorseger i Atlanta. Foto: Getty Images

PGA Championship

Svenska ögonblick i PGA Championship – Robert Karlsson

Robert Karlsson pressade Jason Dufner och Keegan Bradley i Atlanta.

Text: Tomas Hagfeldt • 2022-05-16 Uppdaterad 2023-05-17

Reportaget publicerades ursprungligen i Svensk Golf 3/22. Klicka här för att prenumerera på tidningen.

PGA – Professional Golfers Association of America. Bildad i New York City i februari 1916, formad med agenda och visioner ett par månader senare. Detta under en längre lunch på Wykagyl Golf Club. Klubbens pro Robert White valdes till organisationens president. ­Rodman Wanamaker ägde varuhus och såg till att det fanns en riktigt stor och dyrbar trofé att spela om. Det första mästerskapet ägde rum redan samma år. Jim Barnes var det första namnet som graverades på bucklan. Han kom från Cornwall i England och vann PGA Championship 1916. PGA Champion­ship spelades 73 gånger utan svenskt deltagande. Anders Forsbrand debuterade 1992 och sedan dess har svenskar funnits i resultatlistan i samtliga upplagor. Totalt 27 spelare. Ingen har vunnit. 15 topp 10-placeringar har ändå smällt högt. Här berättas det om fem riktigt roliga tävlingar.

Här är de fem roligaste svenska ögonblicken i PGA Championship:

1992. Anders Forsbrand – Ett genombrott i USA

1996. Jesper Parnevik & Per-Ulrik Johansson – Topp 10 i Valhalla

2008. Henrik Stenson – Tvåa och 18 hål att gå

2011. Robert Karlsson – Eagle och vinnarläge

2012. Carl Pettersson – Ledarboll med McIlroy

2011. Robert Karlsson – Eagle och vinnarläge

Karlsson kände vittring. Jakten började ge resultat. Fem slags underläge hade ätits upp. Robert Karlsson slog sina mellanjärn, wedgar och puttar bättre än alla i startfältet under finalvarvets första timmar
70 slag på torsdagen, 71 på fredagen och 67 på lördagen hade skapat ett bra utgångsläge inför söndagen.
På tolfte hålet, par 5, slog han sin järnsexa från fairway. ­Bollen studsade och stannade två ­meter från PGA:s gula flagga. Putten sänktes för en eagle.
Han var i den stunden ett slag från ledningen. Han var sex slag under par för dagen. Tre under efter nio hål, sedan birdie på tian och eagle på tolvan.

Ledartavlorna ute på Atlanta Athletic behövde han aldrig ­titta på. Jason Dufner stod högst upp, närmast jagad av Keegan Bradley och Robert Karlsson.
Känslan att något riktigt kul var på gång hade infunnit sig, att vara i bästa slagläge i en ­major i Georgia en söndags­eftermiddag.
– Det var otroligt kul. Det var intensivt de sista hålen. Men så ska det ju vara. Det här är nog den bästa majorn jag någonsin spelat, sa Robert samlat efteråt.

Tanken att möjligheten hade runnit honom ur händerna gick att undvika.
Det visade sig annars att hans score efter 15 hål, åtta under par, hade räckt för särspel. Men med lera på bollen slog han inspelet över den upphöjda greenen på det 16:e hålet. Bogeys även på 17:e och 18:e betydde en slutlig fjärde plats.
– Idag kan jag nog ändå för första gången säga till mig själv att jag är tillräckligt bra för att vinna en major, sa Robert som tidigare gjort 35 försök.

Han hade varit fyra i US Open, femma och sjua i The Open, åtta i The Masters. Det här mästerskapet kan han idag värdera som sitt bästa.
Närmare kom han inte. Nu jagar senioren Robert Karlsson istället en majortitel på Champions Tour.
Senior PGA Championship spelas på Harbor Shores i ­Michigan 26–29 maj.

Keegan Bradley vann PGA-mästerskapet 2011 efter särspel mot Jason Dufner. Han var ­majordebutant och puttade med en bröstputter.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Tomas Hagfeldt • 2022-05-16
TournyttPGA ChampionshipRobert KarlssonTournytt
Rulla till toppen