Carl Pettersson kunde inte göra något åt Rory McIlroys storspel. Foto: Getty Images

PGA Championship

Svenska ögonblick i PGA Championship – Carl Pettersson

”Vi har många märkliga regler i golf. Idag drabbades jag av en av dem. Jag får ta den här käftsmällen.”

Text: Tomas Hagfeldt • 2022-05-16 Uppdaterad 2023-05-17

Reportaget publicerades ursprungligen i Svensk Golf 3/22. Klicka här för att prenumerera på tidningen.

PGA – Professional Golfers Association of America. Bildad i New York City i februari 1916, formad med agenda och visioner ett par månader senare. Detta under en längre lunch på Wykagyl Golf Club. Klubbens pro Robert White valdes till organisationens president. ­Rodman Wanamaker ägde varuhus och såg till att det fanns en riktigt stor och dyrbar trofé att spela om. Det första mästerskapet ägde rum redan samma år. Jim Barnes var det första namnet som graverades på bucklan. Han kom från Cornwall i England och vann PGA Championship 1916. PGA Champion­ship spelades 73 gånger utan svenskt deltagande. Anders Forsbrand debuterade 1992 och sedan dess har svenskar funnits i resultatlistan i samtliga upplagor. Totalt 27 spelare. Ingen har vunnit. 15 topp 10-placeringar har ändå smällt högt. Här berättas det om fem riktigt roliga tävlingar.

Här är de fem roligaste svenska ögonblicken i PGA Championship:

1992. Anders Forsbrand – Ett genombrott i USA

1996. Jesper Parnevik & Per-Ulrik Johansson – Topp 10 i Valhalla

2008. Henrik Stenson – Tvåa och 18 hål att gå

2011. Robert Karlsson – Eagle och vinnarläge

2012. Carl Pettersson – Ledarboll med McIlroy

2012. Carl Pettersson – Ledarboll med McIlroy

Först i ensam ledning. Sedan i delad ledning med Vijay Singh och Tiger Woods. Därefter i ledarboll med Rory McIlroy.
Mycket hade hänt under inledningen – mycket skulle hända även på söndagen.
– Jag hoppas att någon av oss i vår generation hinner vinna en major innan vi slutar, sa Calle Pettersson efter 2012 års upplaga av PGA Championship på fantastiska Ocean Course på Kiawah Island, South Carolina.

Calle trivdes utmärkt i sina amerikanska favorittrakter. Nere på Hilton Head Island – på Harbour Town Golf Links – hade han tidigare under våren vunnit RBC Heritage med fem slags marginal. Titeln var hans karriärs femte på PGA-touren, en tangering av Jesper Parneviks svenska rekordnotering.

Allt började bra även på de gröna spelfälten utmed Kiawahs stränder. I perfekta förhållande gick Calle första rundan på 66 slag, sex under par, och tog ledningen med ett slag.
Bland tvåorna fanns Rory McIlroy och Alex Norén.

Vindarna tilltog i styrka på fredagen. Siffror som 10–15 ­meter per sekund, uppmättes på vindmätarna. Pettersson ­jobbade ihop en 74:a under en dag när besluten fattades långsamt och domarna började titta på klockan. Storspelande Vijah Singh, Tiger Woods och Carl Pettersson delade på ledningen.

Ovädret tilltog och lördagens spel avbröts. 26 av 72 spelare var ute på banan när beslutet fattades. Calle Pettersson hade slagit 32 slag på åtta hål.
Rundan avslutades på söndagsförmiddagen. Pettersson avancerade till andra plats. För första gången i sin karriär fick han ladda om för att gå i ledarbollen i en major en söndags­eftermiddag. Detta tillsammans med Rory McIlroy som ryckt åt sig en treslagsledning.

Finalvarvet startade. Calle räddade par från ett läge vid ett vattenhinder. Trodde han.
På fjärde hålet dök domaren Brad Gregory upp med dåliga nyheter. Två pliktslag utdelades. I baksvingen vid inspelet på ettan hade klubb­huvudet rört ett löv. ­Klubban ansågs som grundad i ett ­hinder. Regel 13–4c hade ­tillämpats.

Åt McIlroy fanns dock inget att göra. Detta var hans stora dag. Han vann med åtta slag, behövde bara slå 24 puttar och var bäst i världen.
I ren frustration, och med extra nyttig tändvätska, gick Calle vidare och bet sig fast i striden bakom sin övermäktiga spelpartner. Han kom in på par, trots pliktslagen, och slutade på delad tredjeplats med Keegan Bradley, Ian Poulter och Justin Rose.
– Men vi har många märkliga regler i golf. Idag drabbades jag av en av dem. Jag får ta den här käftsmällen, sa Calle som som gick miste om en ensam silverplats och fick medhåll av många andra.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Tomas Hagfeldt • 2022-05-16
TournyttCarl PetterssonPGA ChampionshipTournytt
Scroll to Top