Christian Härdin från Gävle var amatörmästaren som tack vare sin triumf på Royal Porthcawl fick åka till Augusta. Foto: Getty Images

The Masters

Största svenska ögonblicken i The Masters – Christian Härdin

Christian ”Kricken” Härdin blev förste svensk att spela The Masters. Året var 1989.

Text: Tomas Hagfeldt • 2022-04-01 Uppdaterad 2023-04-03

Reportaget publicerades ursprungligen i Svensk Golf 2/22. Klicka här för att prenumerera på tidningen.

Första brevet till Sverige. Det skickades inte förrän 1989. 55 år hade passerat sedan de allra första inbjudna tävlade om den gröna kavajen på Augusta National Golf Club. Ordföranden Hord Hardin skickade brevet till Christian Härdin, och man kan fundera på om han hade ett ä med prickar på sin skrivmaskin. En barriär var bruten och den första milstolpen var passerad. Fyra år senare kom den förste svenske proffsspelaren till The Masters. Rekord efter rekord har slagits. Den svenska flaggan har synts intill ledarbollen i startlistan en söndag. Höjdpunkterna är flera.

Här är de fem största ögonblicken i den svenska Mastershistorien:

1989. Christian Härdin – Ett brev till Mr. Härdin

1993. Anders Forsbrand – Skönaste söndagen

2012. Peter Hanson – En svensk i ledarbollen

2014. Jonas Blixt – Tvåa och tidernas bäste

2018. Henrik Stenson – Topp 5 i samtliga majors

1989. Christian Härdin – Ett brev till Mr. Härdin

År 1934 bjöd Bobby Jones sina vänner till sin nya värld i Augusta, Georgia. Fyra år tidigare hade han vunnit ”Golfens Grand Slam” och firats med parad på Manhattan.

Augusta National skulle bli hans livsverk och The Masters Tournament var tävlingen som för evigt skulle göra honom ihågkommen.
Årtionde efter årtionde passerade och även i Sverige började golfaren få upp ögonen för det blomstrande paradiset i den amerikanska södern.

Men ingen svensk fick spela.
52 tävlingar spelades utan en enda svensk spelare i startlistan.

Vem skulle bli ­banbrytaren? Vem skulle visa vägen till det som faktiskt var möjligt? ­Anders Forsbrand, Mats Lanner, Ove Sellberg?
Svaret blev ett annat och gavs på en helt annan plats, på en helt annan golfbana, på links­banan Royal Porthcawl utmed den walesiska sydkusten.

Året var 1988. Det brittiska amatörmästerskapet, The Amateur, avgjordes för 93:e gången. De 64 bästa kvalificerade sig för matchspel. Till den slutliga finalen tog sig Ben Fouchee från Sydafrika och Christian ”Kricken” Härdin från Gävle, Sverige.
36 hål spelades. Matchen avgjordes på det sista hålet.
1 UP i svenskens favör.
Härdin blev förste svensk att vinna mästerskapet och framför allt den förste som därmed fick en inbjudan till The Masters Tournament på Augusta.

Inbjudan skrevs av den dåvarande klubbordföranden med det passande namnet Hord Hardin.
En lång vinter väntade. I Gävle utan gröna greener men med tappra försök till golfträning i ett kallt inomhustält och på en parkettsnabb plastgreen. När ”Kricken” reste till Augusta, tillsammans med klubbkompisen och sin valda caddie Adam Mednick, var han långt ifrån förberedd.

Han hade sett Masters på tv men kunde aldrig förstå vilka nivåskillnader och unduleringar som väntade.
Greenerna upplevdes som blixtsnabba.
– Min känsla var att jag stod på taket på en Bubbla (bil av tyskt märke) och puttade nedför vindrutan och försökte få bollen att stanna på motorhuven, säger ”Kricken” i ett citat som ofta upprepats när minnet förts på tal.

Den 25-årige amatörmästaren från Sverige kunde inte stjäla glansen från motspelare som Jack Nicklaus, Seve Ballesteros, Nick Faldo och Greg Norman. Spelpartnern Tom Watson gjorde sitt bästa för att hjälpa till.
Härdin gick båda sina varv på 85 slag, 13 över par, och missade kvalgränsen. Men ingen annan svensk fick en inbjudan, inte heller Ben Fouchee.
Minnena från Augusta 1989 blev oförglömliga och Christian Härdin hade brutit en barriär.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste nytt från The Masters:


Text: Tomas Hagfeldt • 2022-04-01
TournyttAugusta NationalChristian HärdinThe MastersTournytt
Scroll to Top