Anders Forsbrand, den första inbjudna svenska proffsspelaren, avslutade med en score för rekordboken. Foto: Getty Images

The Masters

Största svenska ögonblicken i The Masters – Anders Forsbrand

Anders Forsbrand blev första svenska proffset att spela i The Masters och den förste att spela alla fyra majors samma år.

Text: Tomas Hagfeldt • 2022-04-01 Uppdaterad 2023-04-03

Reportaget publicerades ursprungligen i Svensk Golf 2/22. Klicka här för att prenumerera på tidningen.

Första brevet till Sverige. Det skickades inte förrän 1989. 55 år hade passerat sedan de allra första inbjudna tävlade om den gröna kavajen på Augusta National Golf Club. Ordföranden Hord Hardin skickade brevet till Christian Härdin, och man kan fundera på om han hade ett ä med prickar på sin skrivmaskin. En barriär var bruten och den första milstolpen var passerad. Fyra år senare kom den förste svenske proffsspelaren till The Masters. Rekord efter rekord har slagits. Den svenska flaggan har synts intill ledarbollen i startlistan en söndag. Höjdpunkterna är flera.

Här är de fem största ögonblicken i den svenska Mastershistorien:

1989. Christian Härdin – Ett brev till Mr. Härdin

1993. Anders Forsbrand – Skönaste söndagen

2012. Peter Hanson – En svensk i ledarbollen

2014. Jonas Blixt – Tvåa och tidernas bäste

2018. Henrik Stenson – Topp 5 i samtliga majors

1993. Anders Forsbrand – Skönaste söndagen

Han var förste svensk att vinna en slagspelstävling över 72 hål på Europatouren – det hände i Schweiz 1987.

Han var förste svenske proffsspelaren att få en inbjudan till The Masters Tournament – detta efter ett framgångsrikt 1992 med stora segrar i Cannes och Florens och med en niondeplats i PGA Championship som ett bevis på att han slagit sig in i världseliten.
Forsbrand var redo.

Säsongen 1993 var han också förste svensk att spela alla årets fyra majors.
Masters på Augusta var den första – och hans avslutning blev den bästa med ett rekord som skulle stå sig i många år.
Den slutliga elfteplatsen visade sig också bli ett svenskt rekordresultat i 15 år framåt.

Hans tre första rundor på Augusta skapade inte de största rubrikerna på de svenska sportsidorna, inte heller på de utländska. 71 och 74 slag betydde ändå klarad kvalgräns och fortsatt spel. Lördagsscoren 75 slag vittnade inte heller om att något större var på gång. Två pliktslag för att han grundade en klubba i ett vattenhinder på det 13:e hålet var den hetaste storyn den dagen.

Han svarade snabbt med en eagle på det 15:e hålet – detta efter en sänkt wedge från 75 meter.

Forsbrand upplevdes som grinig och tvär, innerst inne fast besluten att ta revansch på både sig själv och banan på söndagen.

”Jag skingrar tankarna genom att gå på bio”, skriver han senare i en krönika i Svensk Golf.

Han spelade med en driver av persimonträ. Med samma material storspelade hans vän och inspelspartner, Bernhard Langer, som sedan vann tävlingen med fyra slags marginal.
Langer avslutade med 70 slag, två under par.

Forsbrand signerade en 66-runda. Birdies på hål 2, 8, 12, 13, 14, 15 och 17. Han avancerade som en raket i resultatlistan och insåg snart att hans resultat var dagens allra bästa. Scoren var hela tävlingens lägsta. Dessutom bäst någonsin bland tävlingens debutanter.

”Jag är helt slut när jag skriver under kortet, hela kroppen skakar. Den första halvtimmen kan jag knappt få fram ett ord. Det är inte ofta man blir så trött men det är samtidigt en skön känsla att ta ut sig helt”, avslutar han sin krönika från 1993.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste nytt från The Masters:


Text: Tomas Hagfeldt • 2022-04-01
TournyttAnders ForsbrandAugusta NationalThe MastersTournytt
Scroll to Top