Björn Hellgren leder Dormy Open i ensam majestät efter en urstark inledning med 65-65 första två varven. Foto: Getty Images

Dormy Open

Hellgren leder efter bländande spel

Björn Hellgren har bjudit på högklassig golf under de första två dagarna av Dormy Open på Österåkers GK. Halvvägs igenom leder svensken CT-tävlingen med tre slag.

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-20

När vi intervjuade Björn Hellgren efter första ronden förklarade han hur mycket han gillade Öster by Stenson, hur det var en bana han verkligen såg fram emot att spela och som han tyckte passade hans spel bra.

Inte så konstigt efter en inledande 65-rond kanske. Men efter att ha backat upp den öppningsronden med ytterligare en 65-rond, återigen bogeyfri, så går det inte annat än att konstatera att den Henrik Stenson och Christian Lundin-designade banan passar Västeråsspelaren som handen i handsken.

– Det var en bra dag där ute, jag upplevde att vinden var lite krångligare än igår. Idag försökte jag bara sätta bollen i spel från tee och sen sikta mot de stora ytorna på greenerna. Jag tänkte egentligen inte på scoren, men när jag kom till tre, fyra under par så tänkte jag bara “fortsätt så, bara fortsätt så”, säger Björn Hellgren till touren efter andra ronden.

Hellgrens facit hittills efter 36 hål är tolv birdies, en eagle och resten par. Sammanlagt 14 under par och tre slag före fransmannen Felix Mory, som tangerade Matteo Manasseros färska banrekord från onsdagen med en 64-rond på torsdagen.

Normalt sett spelar Björn Hellgren på Asian Tour, men det senaste året har den touren varit på paus på grund av coronapandemin. Att då få chansen att göra några tävlingar på Challenge Tour är toppen för 30-åringen.

– Fantastiskt bra. Jättekul. Det kom lite från ingenstans. Jag går ju och väntar på att Asian Tour ska hoppa igång, vi har ju inte tävlat där sen mars 2020. Min Challenge Tour-kategori är inte jättebra men jag har blivit lovad att få några tävlingar nu tack vare bra spel på ett par tävlingar i fjol. När det nu kom två i Sverige är det klockrent, sa Hellgren till Svensk Golf efter första ronden.

Skulle Hellgren behålla ledningen i ytterligare 36 hål förändras hans vardag rejält eftersom han då får en segrarkategori på Challenge Tour som öppnar dörren till resten av årets tävlingar och en bra språngbräda för att ta sig vidare ut på European Tour.

Med det sagt är det fortfarande mycket golf kvar att spela på Öster by Stenson och det saknas inte utmanare.

Bakom Mory på andraplats skuggar en trio på -10 – finländaren Roope Kakko, fransmannen Victor Riu och svenske Hampus Bergman.

Bergman har visat väldigt god form på senaste tiden, för två veckor sen vann han på Moregolf Mastercard Tour och förra veckan, i Challenge Tour-tävlingen på Hinton Golf utanför Malmö, slutade han delad 15:e.

Läs mer: Formstark Bergman skuggar täten på Österåker

Ytterligare ett slag bakom Hellgren hittar vi en kvintett på -9, däribland svensken Marcus Svensson från Halmstad, förra veckans segrare Craig Howie och fyrfaldige European Tour-segraren Marcel Siem.

Anton Wilbertsson, som representerar Österåkers GK, svävade under torsdagen kring kvalgränsen stora delar av eftermiddagen efter att ha gått på 38 slag första nio. Men en stark avslutning med birdies på 16 och 18 säkrade fortsatt spel för hemmahoppet.

Totalt gick 17 av 35 startande svenskar vidare till de två avslutande ronderna av Dormy Open.

En fullständig ledartavla hittar ni här.

Banrekord och hyllningar av Stensons bana


Text: Oskar Åsgård • 2021-05-20
TournyttAnton WilbertssonBjörn HellgrenChallenge TourCraig HowieDormy OpenFelix MoryHampus BergmanMarcel SiemMarcus SvenssonÖsteråkers GKRoope KakkoTournyttVictor Riu