Öster by Stenson verkar falla spelarna i smaken. Här det 15:e hålet, som gjorts om inför årets säsong. Foto: Getty Images

Dormy Open

Banrekord och hyllningar av Stensons bana

ÅKERSBERGA. Challenge Tour har slagit läger utanför Stockholm och öppningsdagen bjöd på flera fina svenskresultat och ett nytt banrekord på Öster by Stenson.

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-19 Uppdaterad 2021-05-20

Vid första anblick hade de som svischade förbi i bilen på länsväg 276 mot Åkersberga nog kunnat tro att det var vilken golftävling som helst som genomfördes på Österåkers GK under onsdagen.

Spelarna bar sina egna bagar, eller rullade dem på hyrvagnar, och någon publik som flankerade hålen fanns, av förklarliga skäl, inte. Först vid en närmare besiktning gick det att konstatera att kvaliteten på bollträffarna som gästade Öster by Stenson den här soliga majdagen inte tillhörde något vanligt onsdagsgolfgäng.

För andra veckan i följd spelas det Challenge Tour-golf i Sverige, med några av Europas bästa spelare på herrsidan. I söndags vann 26-årige skotten Craig Howie, från Peebles Golf Club söder om Edinburgh, sin första stora proffstitel när han bärgade Range Servant Challenge by Hinton Golf på Rönnebäcksbanan i Oxie utanför Malmö.

Tjugo minuter över ett på onsdagen peggade Howie upp igen, denna gång i Dormy Open på Öster by Stenson.

Björn Hellgren trivs bra på Öster by Stenson. Foto: Getty Images

Ungefär samtidigt slog Västeråssonen Björn Hellgren i en dryg decimeterlång parputt på det 18:e hålet som innebar 65 slag och ett färskt nytt banrekord på banan som firma Henrik Stenson och Christian Lundin designat.

– Vad kul med banrekord. Jag och min tränare brukar alltid kolla när vi kommer till en ny bana vad banrekordet är och sen försöka slå det om det är rätt förutsättningar. Idag var det ganska bra förutsättningar, säger Björn Hellgren till Svensk Golf när vi möter honom strax efter ronden.

Den fyra, fem sekundmeter måttliga bris som svepte över Åkersberga på onsdagen var inget som störde Hellgren. Scorekortet var synnerligen prydlig läsning, med fem birdies och en eagle – på det femte hålet.

– Vi spelade ju här förra året i Match-SM och då hade jag några låga rundor innan jag åkte ut mot Martin (Eriksson), som vann. Så jag gillar banan, den passar mitt spel bra. Jag kan skicka på rätt bra från tee och vara noggrann in mot green. Greenerna är ju så pass nya så de är ganska lättlästa tycker jag, det rullar jättefint, säger Hellgren.

Hur tycker du att banan står sig mot de ni brukar spela på Challenge Tour?
– Det här är förmodligen den bästa banan på Challenge Tour. Fancourt i Sydafrika är ju vass, men den här är absolut där uppe. Jag skulle säga att den är bättre. Några av de jag spelade in med igår tyckte att det var den bästa banan de spelat på CT. Den är nog redo för en Europatourtävling snart.

“Blivit sån jäkla klubbkänsla kring det här”

Andreas Ljunggren, klubbchef på Österåkers GK, kan inte låta bli att le lite finurligt när jag frågar honom om han ser den här veckans Dormy Open som en språngbräda till större tävlingar i framtiden.

– Det är klart att det kittlar. Det är ju kul för hela organisationen, så med bra förutsättningar – absolut. Det är en spännande tanke att när vi är klara med allting, få avsluta hela resan med en ännu större tävling.

Resan som Andreas Ljunggren talar om är den stora ombyggnationen som klubben inledde för drygt fem år sen.

Först ut var Österled, som förvandlades till Öster by Stenson. Halfway house-terassen där vi gör intervjun, The Lake House som klubben kallar restaurangen vid hål 9 och 18, färdigställdes för mindre än en vecka sen.

Andreas Ljunggren, klubbchef Österåkers GK.

Blickar man bort tvärs över banan ser man i horisonten lastbilar rulla in på det stora grustäckta område som inom några år ska förvandlas till ett sprudlande bostadsområde.

De som känner Ljunggren vet att han gärna blickar in i framtiden, mot stora visioner. Men just idag är han ganska tillfreds med att kunna blicka ut över 18:e hålet och följa inspel från morgondagens tourstjärnor.

Solskenet och de 18 behagliga plusgrader som bjuds den här onsdagen bildar en stark kontrast mot det vinterväder som härskade för sju veckor sen, när frågan om att arrangera en Challenge Tour-tävling konkret landade på Andreas Ljunggrens bord.

– Det var snabba beslut. Vi kände att banan är bra, där behöver vi inte göra något speciellt för att sätta upp tävlingen. Det enda vi gjort nu är att addera en semiruffklippning. Men största utmaningen var att få till organisationen kring det, all struktur som krävs. Vi ville göra det ordentligt. Man kan välja att bara sätta upp en tävling eller att göra allt runtomkring bra. Medlemmarna ska få en bra upplevelse, spelarna ska få en bra upplevelse, touren ska vara nöjda.

Här är Ljunggren snabb med att lyfta fram och ge en eloge till det arbete som Anna Fahlén, operativt ansvarig på klubben, den 60 personer starka personalstyrkan plus de 150 funktionärerna bidrar med för att få en Challenge Tour-tävling att snurra.
Mitt i en pågående pandemi, dessutom.

– Det har blivit en sån jäkla klubbkänsla kring det här, det skapar stolthet och engagemang. Kan vi hålla en tävling ska vi göra det. Vi har ett ansvar. Våra elitspelare, killar och tjejer, är ute och tävlar på många andra banor och då måste vi också kunna erbjuda tävlingar. Det blir en stolthet för klubben att vi har spelare med här också, säger Ljunggren.

Hemmaspelarens smakstart

På andra sidan av terassen på The Lake House står just en av dessa hemmaspelare, Anton Wilbertsson, med en meterlång parputt på det nionde hålet, hans sista för dagen.

Bollen slås distinkt i bakkant och Wilbertsson, som spelar i sin första Challenge Tour-tävling, kommer i mål med 69 slag, tre under par.

”Bra, Anton!” hörs klubbens tränare Maria Bertilsköld ropa från terassen.

– Det känns fortfarande som att jag har mycket stöd här ute även fast ingen publik är tillåten. All personal, en del funktionärer som jag känner, säger Anton Wilbertsson när vi möter honom strax efter ronden.

Anton Wilbertsson, Österåkers GK. Foto: Göran Söderqvist

Wilbertssons öppningsrond, med fem birdies och två bogeys, placerar honom topp-20 på ledartavlan. 27-åringen har varit proffs sen 2016, vunnit på Nordiska Ligan och gjort ett antal säsonger på den svenska touren – Moregolf Mastercard Tour. Målet är, som för många andra, att ta sig därifrån. Att avancera på rankingen, säkra en kategori som ger spel på Challenge Tour och därifrån ta sig vidare till European Tour.

Veckans tävling är en ypperlig chans att få ett kvitto på hur spelet står sig på Challenge Tour-nivån.

– Jätteglad att jag fick ett wild card av klubben. Det betyder mycket. Jag var jäkligt taggad och laddad. På första driven idag hade jag riktigt bra adrenalinpump i kroppen. Det var skönt att sätta den mitt i, en riktigt härlig känsla. Jag spelade bra, hade några bra räddningar runt greenerna, puttade väldigt fint och höll bollen i spel från tee.

Wilbertsson var bäst av de tre Österåkerspelarna första dagen. Erik Nordlund, 22 år, gick runt på 73 slag och Adam Isacsson, 24, noterade en 74:a första varvet.

Europatoursegraren klev fram

Innan solen gått ner över Åkersberga och de sista puttarna slagits i hål hade Björn Hellgrens nysatta banrekord raderats ut och putsats.

Italienaren Matteo Manassero rullade i nio birdies, bara en bogey och signerade för en 64-rond.

– Helt ärligt såg jag inte scorer som denna framför mig under inspelsvarven, men det här var en sådan dag när saker föll på plats, säger Manassero till Challenge Tour och hyllar även han banan.

– Du måste vara precis med utslag, inspel och sen behöver du rätt bra fantasi med puttningen för greenerna har några utmanande unduleringar, så det är en riktigt komplett bana. Henrik gjorde ett bra jobb.

Ringer namnet Matteo Manassero bekant?

Det borde det. 28-åringen från Verona har vunnit fyra gånger på European Tour, samtliga innan han fyllde 21 år.

2010 blev han den yngsta spelaren dittills att klara cutten i The Masters på Augusta National och sommaren 2013 var han rankad 25:a i världen.

Matteo Manassero öppnade Dormy Open med 64 slag och leder. Foto: Getty Images

Men livet som golfproffs är långt ifrån en dans på rosor och efter några år med svaga resultat, svingbryderier och förlorat självförtroende har Manassero behövt gräva riktigt djupt för att hitta tillbaka.

Förra året vann han sin första tävling på sju år när han spelade hem Toscana Alps Open på Alps Tour, precis som svenska Moregolf Mastercard Tour en undertour till Challenge Tour.

Den här veckan hoppas han ta ännu ett steg tillbaka mot finrummet.

Klicka här för att se ledartavlan i Dormy OpenText: Oskar Åsgård • 2021-05-19
TournyttAnton WilbertssonBjörn HellgrenChallenge TourDormy OpenMatteo ManasseroÖsteråkers GKTournytt
Scroll to Top