Justin Rose tvingades ta ett snack med sig själv efter sju skakiga hål av andra ronden i årets Masters Tournament. FOTO: Getty Images

The Masters

Mentalt knep vände ronden för Rose, leder i halvtid

Justin Rose ledde stort efter första dagen. Sju hål in på fredagens rond var försprånget bortblåst och paniken nära. Då tog Rose ett mentalt snack med sig själv.

Text: Oskar Åsgård • 2021-04-10 Uppdaterad 2021-04-10

Att en grön kavaj står högst upp på Justin Rose karriärsönskelista kan vi vara ganska säkra på. Den 40-årige engelsmannen har vunnit en major redan (US Open, 2013), nått förstaplatsen på världsrankingen och spelat hem ett OS-guld.

Ytterligare en majorseger, på Augusta National dessutom, skulle lyfta hans CV både ett och två hack.

Genom åren har han också haft sina chanser i The Masters, inte minst 2017 när han förlorade i särspel mot Sergio Garcia.

– Det här stället inspirerar mig. Det är en golfbana som jag vet hur jag ska spela, bättre än någon annan bana, sa Justin Rose på presskonferensen efter fredagens rond.

För andra dagen i följd leder han tävlingen, men ledningen som var fyra slag efter torsdagen har krympt till ett slag i halvtid.

Att Rose leder överhuvudtaget såg långt ifrån säkert ut sju hål in på fredagens rond. Då hade han gjort fyra bogeys och var tre över par. Bernd Wiesberger hade kommit ikapp honom.

– Fingret var på väg mot panikknappen igen, sa Rose och alluderade till hur han under första ronden ”trycket på panikknappen” när han var två över par efter sju hål innan han gick nio under par sista elva hålen.

Han tog sig ur knipan genom att ställa om mentalt.

– Jag tog ett snack med mig själv på åttan och sa ”du leder fortfarande The Masters” och så förändrade jag min inställning lite och började spela matchspel mot banan. Jag drog ett streck i scorekortet och sa till mig själv att jag var tre ner och att jag skulle försöka vinna matchen mot banan.

Därefter följde en svit med par från hål 8–12 innan Rose rullade i birdies på 13, 14 och 16 för att ta sig tillbaka till par för ronden och sju under totalt.

– Jag hade en putt på 18 för att vinna min match ett upp, men tyvärr smet den precis förbi. Men en hedervärd delning blev det.

Med sju under par är Rose ensam överst på ledartavlan, ett slag före USA-duon Brian Harman och Will Zalatoris. Den senare debutant på Augusta National.

Därefter skuggar Mastersvinnaren från 2015, Jordan Spieth, samt Marc Leishman, bägge två fem under par och på fyra under par hittas sex spelare, däribland världstvåan Justin Thomas.

Henrik Stenson är på par efter två ronder och delad 21:a inför helgen.


Lyssna på vår dagliga Masterspodd med analys och spaningar inför helgen


Text: Oskar Åsgård • 2021-04-10
TournyttAugusta NationalBernd WiesbergerBrian HarmanHenrik StensonJordan SpiethJustin RoseJustin ThomasPGA TourThe MastersTournyttWill Zalatoris
Rulla till toppen