Henrik Stensons wedgespel höll hög klass under öppningsronden på Augusta National. FOTO: Getty Images

The Masters

Krigaröppning av Henrik Stenson

Henrik Stensons form inför årets Masters Tournament har varit svag. Men hans insats under öppningsronden skänkte visst hopp.

Text: Oskar Åsgård • 2021-04-08

I måndags firade Henrik Stenson sin 45-årsdag. Han gjorde det, som så många tidigare år, i Augusta, Georgia. Idag peggade han för 16:e året i följd upp i The Masters – en imponerande svit bara det.

Formkurvan hittills under 2021 har varit svag och i intervjuer med Svensk Golf under året har Stenson vittnat om att det långa spelet inte fungerat som han vill.

– Jag har ju haft svårt framförallt med det långa spelet och kan egentligen missa åt både hållen just nu, sa Stenson till Svensk Golf tidigare i år.

Något som inte lät särskilt lovande med tanke på att rapporterna från Augusta National varit att banan i år spelas hårdare, och därmed tuffare, än på länge.

Redan på ettan fick vi också ett tydligt bevis på vad som väntar i veckan när Stensons andraslag, från 148 meter mitt i fairway, landade bara några få meter från flaggan, som stod långt bak till vänster, tog en studs och sen rullade ner i svackan till vänster om greenen.

Förrädiskt små marginaler och en bogey i scorekortet för svensken.

– Det är riktigt tufft där ute med hala greener, säger Henrik Stenson till Svensk Golf efter ronden.

På tvåan plockade han kvickt tillbaka det förlorade slaget från ettan, med en birdie på parfemman nedför backen.

Just birdies på par 5-hålen blev torsdagens paradgren för Stenson, som med hjälp av känsliga wedgeslag gav sig fyra bra chanser och tog vara på samtliga.

Det som krånglade under första ronden var istället järnslagen, den del av spelet som vi genom åren vant oss vid är Stensons adelsmärke och där han tillhört den absoluta världseliten.

Efter att ha vänt på 35 slag, ett under par, missade Stenson greenen långt till vänster på tian men räddade par efter en sänkt monsterputt från drygt tio meter. På elvan missade Stenson långt höger med en järnfyra från mitten av fairway (”en tokblock som nästan landade i ryggen på Stewart Cink på 12:ans tee”, som han själv recenserade slaget) och gjorde bogey. På tolvan blev det ytterligare en bogey efter att ha missat lång i bunkern bakom greenen.

Just vänstermissen med järnen verkade vara problemet, då det var samma visa på 14 (räddat par efter en magiskt känslig chip), på 16 (dubbelbogey efter vattenbesök) och på 17 (räddat par igen efter en bra chip).

– Elva “up and downs” på en i övrigt stabil runda… eller inte, säger Stenson och utvecklar.

– Bra närspel och puttning höll ihop ronden. Träffade fairways helt ok men många missade greener. Det var hårt jobb, men jag kämpade rejält. Med lite erfarenhet och magiskt närspel lyckades jag ändå förvandla en 77:a till en 73:a.

När alla slag var summerade så landade Stensons total alltså på 73 slag, ett över par. När han kom in i klubbhuset räckte det till den delad 37:e plats, men ju längre dagen led desto mer svårspelad blev banan och Stenson klättrade på ledartavlan.

Inför fortsättningen är han delad 20:e man, tillsammans med bland andra Viktor Hovland och Justin Thomas. Upp till suveräne ledaren Justin Rose är det åtta slag, men däremot bara fyra slag till duon som delar andraplatsen.

Givet den formkurva Stenson tog med sig in i tävlingen får det trots allt anses som en klart godkänd start, där wedgespelet och puttningen (med en ny putter, en Odyssey 2-Ball Ten istället för sin klassiska White Hot #7) höll hög klass.

– Vi kämpar vidare, avslutar Stenson.

Klicka här för att se hela ledartavlan.


Lyssna på vår Masterspodd där vi analyserar första ronden


Text: Oskar Åsgård • 2021-04-08
TournyttAugusta NationalHenrik StensonThe MastersTournytt
Scroll to Top