U.S. Open – Round Three

Tournytt

KRÖNIKA: ”Har Stenson 0,2 procents chans att vinna?”

PEBBLE BEACH. Nu ska 2019 års US Open avgöras. Henrik Stenson är delad nio, sju slag från ledningen. Är det realistiskt att tro att han kan blanda sig i segerstriden?

Oskar Åsgård • 2019-06-16
KRÖNIKA: ”Har Stenson 0,2 procents chans att vinna?”

I efterdyningarna av fjolårets US Open på Shinnecock Hills har arrangören USGA bokstavligen kölhalats. Kritiken mot sättet de hanterat banorna vid ett par av de senaste årens mästerskap har varit skarp och kommit från i stort sett varje tänkbart håll – spelare, media och även internt i organisationen.

Hittills under veckan på Pebble Beach har jag inte hört ett negativt ord om hur USGA valt att presentera banan. Den har ställt precis rätt frågor till världseliten, som inte kunnat ta den för given – då har dubbelbogeys väntat runt hörnet – men heller inte fått några av spelarna att se ut som ett fån på grund av att väl utförda slag inte belönats.

Och så står vi plötsligt här, på lördagskvällen, med en alldeles fenomenal ledartavla inför söndagens avgörande. Den innehåller nämligen precis rätt ingredienser för ett rafflande avgörande.

I ledningen har vi en välspelande Gary Woodland, som dock bara vunnit tre gånger på PGA Tour och har blott två topp 10-placeringar i majorsammanhang. Formstark, men orutinerad i den här positionen.

Tätt där bakom jagar 2013 års US Open-segrare Justin Rose, ytterligare ett hack efter hittar vi den dubble titelförsvararen i US Open och groteskt formstarke Brooks Koepka.

Bland spelarna topp-10 har vi sammanlagt sju majorsegrare, två av dem flerfaldiga. Vi har unga spelare, ärrade veteraner och allt däremellan. Vi har amerikaner, européer och en ensam sydafrikan.

Framför allt har vi en svensk – Henrik Stenson.

I tre dagar har Stenson, som inför veckan baissade sina chanser att konkurrera eftersom spelet inte stämmer hundraprocentigt, gnetat på och blandat briljanta slag med mindre välslagna diton (som den olyckliga halvsocketen på 16 under lördagsvarvet).
Men att Stenson kan placera sig topp-10 efter 54 hål av ett US Open utan att hans långa spel sitter som det ska säger väldigt mycket om vilken kapacitet han fortfarande besitter.

Och om det är något vi vet i golf är det att en drömrond inte sällan dyker upp utan förvarning.

Stensons slag knockade åskådare – ”offret” bad om en selfie

Men med alla dessa högklassiga spelare framför sig på ledartavlan, hur stor segerchans har Henrik Stenson egentligen på söndag?

Svaret är 0,2 procent.

Åtminstone om du rådfrågar statistiksajten Data Golf (https://datagolf.ca/live-predictive-model), vars liveprognos över sannolikheten för olika spelare att vinna US Open (som bygger på en avancerad analysmodel som tar hänsyn till historiska data av resultat och strokes gained) ger Stenson just nollkommatvåprocents chans.

Men golftävlingar avgörs ju som bekant utomhus på gräs med nyckfulla väderväxlingar och studsar och inte i invecklade excelark, och det ska vi vara glada för. Jag säger inte att Stenson kommer att vinna imorgon eller ens att han har en särskilt stor chans att göra det. Däremot sätter jag sannolikheten för att vi får en spännande, händelserik och sevärd finalrond till ganska nära hundra procent.

Gary Woodland har chansen att skriva om hela sin karriär. Det innebär press.

Justin Rose har bara varit medioker från tee och in mot greenerna hittills i veckan, förlitat sig på fenomenalt wedgespel och puttning. Det är bräckligt i längden.

Brooks Koepka hade varit i ledning om han kunnat putta vettigt, men puttning är som bekant en ganska avgörande del av spelet så det kan vi inte bortse ifrån.

Rory McIlroy borde vara ett par slag bättre än vad han är, men han blandar överlägsen briljans med de mest märkliga misstag.

Det är trots allt en major som ska bärgas, den mest pressande av situationer. På en bana som erbjuder möjligheter, men också straffar spelarna hårt om de inte håller slagen inom snäva ramar. Det kommer att vara nerver, små marginaler, gynnsamma studsar och oturliga studsar. Heroiska slag och oförutsedda misstag.

Tre eller fyra slag stora ledningar kan vara bortblåsta inom loppet av två hål.

Om, eller kanske när, det händer gäller det att vara rätt positionerad för att utnyttja möjligheten. Det handlar trots allt om det lite utnötta konstaterandet att man för att kunna vinna vill vara inom några få slag från ledningen på sista nio på söndagen för att ha en chans.

Precis det kan Stenson plötsligt ha imorgon eftermiddag.

Fasen vet om vi inte ska skriva upp de där 0,2 procenten till åtminstone 1 eller kanske 2 procent ändå?

Jo, jag tror att vi gör det.

Scroll to Top