Henrik Stenson pressar iväg ett lågt järnslag på sjuans tee. Frågan inför starten är om det långa spelet håller för utmaningen som Pebble Beach presenterar.. /Foto: Getty Images

Tournytt

Stenson: ”Man vill inte att det blir bingolotto”

PEBBLE BEACH. Henrik Stenson önskade tidigare i veckan en tuff uppsättning av Pebble Beach. Efter inspelsvarven känner han att det är precis vad som väntar. Frågan är om hans spel är redo för det?

Oskar Åsgård • 2019-06-12
Stenson: ”Man vill inte att det blir bingolotto”

Varma solstrålar målade en idyllisk scen på Pebble Beach när Henrik Stenson gav sig ut på sitt sista inspelsvarv, nio hål med start på ettan, inför sin 13:e upplaga av US Open.

Sju hål senare låg dimman tät över den normalt så bildsköna banan och spelarna slog bollar till synes rakt ut i tomma intet under de avslutande inspelshålen.

– Igår var det fullt med folk på stranden här nedanför och en underbar panoramavy, säger Stenson till Svensk Golf direkt efter ronden.

Nio hål igår, nio hål idag, hur upplever du banan?
– Ruffen runt hela banan är extremt seg. Det är inte jättesmalt, ganska generöst från tee på en hel del hål. Men små greener och det kommer bli extremt svårt om du missar greenerna. Träffar du fairway och slår bra inspel är det relativt snällt på en hel del hål. Men så fort du missar ett slag kan det bli en dubbel.

Du sa i en intervju med oss tidigare i veckan att du gärna ville ha en tuff uppsättning av banan, hur tycker du att den är?
– Är det vindstilla som nu är det inte lika svårt. Tufft men rättvist är vad man förväntar sig och det tycker jag att de har lyckats med nu. Sen har vi inte börjat ännu och det kan hända mycket på fyra dagar med USGA vid rodret. Men det har varit så mycket kritik de senaste åren för missar som de har gjort så jag tror att de håller sig lite mer i skinnet nu framåt. Man vill ju inte att det blir bingolotto, så att de som slår de bästa slagen inte får det bästa resultatet. Det känns ju lite halvtungt för någon som spelat bra en hel vecka i en major och sen blir det en dålig studs och en dum pinplacering som förstör allt.

Att träffa fairways och hitta rätt längd på inspelen låter som ett bra recept för dig, eller hur?
– Ja, absolut. Däremot tycker jag inte att jag spelar speciellt bra. Det kokar ändå ner till det. Du måste ha bra koll på grejorna här och det känns inte som att vi riktigt befinner oss där. Jag har brottats med en vänstermiss länge nu, tyckte att jag kunde ta bort den ganska bra förra veckan i Kanada men har inte riktigt det trycket som man vill ha i slagen. Det går att spela sig runt, men inte på den nivån som man vill spela på. Men det är bara att gilla läget och försöka göra en så bra tävling som möjligt med de förutsättningar som finns.

När Stenson själv spekulerar i vilken spelartyp som kommer att lyckas bäst tippar han att de mest långtslående spelarna kommer att ha en stor fördel.

– Det finns ett par hål där de som riktigt dönar på från tee kommer ha extremt stor fördel. Jag tänker på nån som kommer med en färsk vinst och snittar 296 meter från tee, han kan exempelvis dra den hur mycket vänster som helst på hål som trean och bara ha en liten pitch kvar, säger Stenson och syftar på Rory McIlroy.


Scroll to Top