5de44e9d74a48

Tournytt

”Herrarna är inte elaka mot varandra”

LPGA har landat i Australien. Dani Holmqvist har Joakim Sabel på bagen. Han jämför caddielivet på dam- och herrtouren.

Text: CM Hellsten • 2017-02-15

Förra veckan arrangerade Ladies European Tour sin säsongspremiär utanför Melbourne.  
Nu är det LPGA Tour som spelar tävling down under – Womens Australian Open avgörs på Royal Adelaide Golf Club.
Det var i just staden Adelaide som Caroline Hedwall, Pernilla Lindberg och Anna Nordqvist 2008 vann lag-VM för amatörer. Det mästerskapet avgjordes på Grange GC.
Caroline Hedwall och Pernilla Lindberg finns med i veckans tävling medan Anna Nordqvist gör sin säsongspremiär i Thailand nästa vecka.
I startfältet finns ytterligare två svenskor – Madelene Sagström och Dani Holmqvist.

Dani Holmqvist fixade kortet till LPGA

Som caddie för Dani Holmqvist tjänstgör Joakim Sabel, golfentreprenören som var med och grundade TopTee som sedan uppgick i GolfStar.
Joakim Sabel bar även bagen för Richard S Johnson under European Tourkvalet i höstas när kortet säkrades:
– Med Richard var det en engångsföreteelse. Han tog grönt kort hos mig en gång i tiden när jobbade på Lisinge GK i början av 90-talet. Richards ordinarie caddie kunde inte vara med på kvalet, han frågade mig och jag sa ja, säger Joakim Sabel till svenskgolf.se/wp.

Dani Holmqvists stenhårda uppladdning

Joakim Sabel var caddie för Dani Holmqvist under säsongspremiären på Bahamas och jobbar även under Womens Australian Open.
– Jag tror att Dani kommer att spela väldigt bra i år. Hon har mycket bättre attityd, ifjol var hon så glad att få spela på LPGA och då blev det inte riktigt fokus på att spela riktigt bra. Nu har hon blivit en bättre golfare och bättre i skallen. Dani är så tävlingsinriktad och noga med förberedelserna, så det är en hel procedur och som caddie är det ingen rast, ingen ro. Sticker hon ut och joggar, så måste jag också göra det, säger Joakim Sabel.

Är det aktuellt att bli caddie på heltid?
– I så fall skulle jag mixa in herrgolfen. Herrarna har roligare när de tävlar, för dem är det naturligt att tävla och de är inte elaka mot varandra. 

Silly season: Golfproffsets iskalla träning

Hur är det på damtouren?
– Damerna är annorlunda. De gratulerar inte andra spelare för ett bra slag eller en bra rond eller vinster i tävlingar. Nio av tio hälsar de inte på eftersom de inte gillar varandra. Sånt skapar lite sämre stämning på touren.
– De mest drillade spelarna är gulliga mot pressen, sponsorer och sina pro-am-partners, men de är inte så trevliga mot andra spelare. Det är tråkigt med idrottare som inte beter sig schysst mot varandra.
– Många av damerna är styrda av andra saker än bara prestation – till exempel vad föräldrarna tycker.

Och standardmässigt?
– Golfen utvecklas. Caddies som har varit på touren i 20, 30 år säger att den största förändringen inom damgolfen har inträffat de senaste fem åren, rent resultatmässigt. Snittscorer och prestationer har gått upp enormt så det är en jäkla hög nivå.

 

Så här säger världsettan Lydia Ko inför tävlingen:


Text: CM Hellsten • 2017-02-15
TournyttCaroline HedwallDani HolmqvistLadies European TourLPGA TourMadelene SagströmPernilla LindbergRichard S. JohnsonTournytt
Scroll to Top