Amatören Linn Grant slår ut i ledarboll tredje ronden av US Women's Open. Hon är ensam tvåa efter 36 hål. /Foto: Getty Images

Krönika

ÅSGÅRD: ”Ska vi vara förvånade över amatörsuccén?”

Om du inte hunnit följa US Women's Open ännu är det dags nu. Tre svenska amatörer är topp-20, en av dem slår ut i ledarboll. Men borde vi vara förvånade, egentligen?

Text: Oskar Åsgård • 2020-12-12 Uppdaterad 2020-12-13

Det räcker med en snabb titt på ledartavlan i US Women’s Open för att veta att vi bevittnar något verkligt unikt.

Linn Grant, -4, ensam tvåa.
Ingrid Lindblad, -1, delad fjortonde.
Maja Stark, par, delad tjugonde.

Tre svenska amatörer topp-20 i den mest anrika majorn på damsidan, i ett stjärnspäckat startfält fyllt av majorsegrare, och alla tre är födda mellan 1999–2000.

Borde vi vara förvånade?

– Jag är nog minst förvånad av alla. Jag om någon borde ju veta vad jag kan, tänker jag, konstaterade Linn Grant i intervjun med V Sport Golf under fredagens sändning.

Det finns något oerhört befriande i hur Linn Grant och hennes jämnåriga svenska proffs- och amatörkollegor pratar om sin golf.

De är orädda, hungriga och fullkomligt stormtrivs på en scen där de får chansen att mäta sig mot de bästa i världen.

För att få en inblick i hur de här tjejerna blivit så bra i så ung ålder rekommenderar jag ett reportage från Svensk Golf nr 8/2017 (ni hittar det i vårt arkiv här) där vi intervjuade flicklandslaget veckan innan de åkte iväg till Lag-EM – och vann guld. Vi fotograferade vårt omslag innan EM avgjordes och hade använt det även om de inte vunnit guld, men i min värld fanns ingen större tvekan.

Det här en generation av vinnare.

I det flicklandslaget från 2017 ingick både Linn Grant och Maja Stark. De har varit med och vunnit guldmedaljer med landslaget varje år sedan 2017. Sedan 2018 har även ett år yngre Ingrid Lindblad varit en del av detta superlandslag som senast i höstas vann EM-guld på hemmaplan på Upsala GK.

Jag älskar den ”vi mot världen”-känsla som finns tjejerna emellan i detta landslagsgäng coachade av Fredrik Wetterstrand, dit vi också räknar in Frida Kinhult, Beatrice Wallin, Amanda Linnér, Julia Engström och Sara Kjellker.

Det är häftigt hur de som individer siktar högt och vill vinna på yppersta proffsnivå, men också hur de är genuint glada åt varandras framgångar. De etablerade tidigt en kultur sinsemellan där de bröt barriär åt varandra. När Julia Engström som 15-åring spelade tre majors 2016 skickade det en tydlig signal till de andra.

Likaså när Linn Grant 2018 sköt en 62-rond (-10) för att kvala in till Women’s British Open eller vann sin kvaltävling till samma års US Women’s Open med sju slag, före majorvinnaren Catriona Matthew.

Eller när Engström och Kinhult under 2020 vunnit tävlingar på LET och Symetra Tour.

Det finns hur många exempel som helst egentligen bland det här gänget, där de gång på gång bevisar för varandra precis hur bra dem är och berättigar de högt ställda målsättningarna.

Jag minns särskilt två citat från det där reportaget 2017.

”Jag vill bli världsetta, jag vill bli spelaren alla andra försöker slå”, sa Linn Grant.

”Jag vill vinna alla majors”, sa Maja Stark.

Ikväll kan bägge två ta ytterligare ett kliv närmare dessa mål och jag räknar redan timmarna till att tv-sändningen drar igång för att följa med på den resan.


Dina tankar och åsikter välkomnas! Hör av dig via oskar.asgard@svenskgolf.se, Twitter eller Instagram.

Så sänds veckans major


Text: Oskar Åsgård • 2020-12-12
KrönikaIngrid LindbladKrönikaLinn GrantMaja StarkOskar ÅsgårdTournyttUS Women's Open
Scroll to Top