Ryas Linn Grant, med pappa John på bagen, är tvåa inför helgens spel i Houston. Foto Christer Höglund

US Women's Open

Grant ensam tvåa – “Jag är nog minst förvånad av alla”

Amatören Linn Grant är ensam tvåa i US Women's Open inför helgens spel. Sju av tio svenskor klarade kvalgränsen.

Text: Bo Steffensen • 2020-12-11

Svenska amatören Linn Grant från Rya GK gjord en stark inledningsrond på US Women´s Open som spelas på Champions GC i Houston, Texas.

Hon var delad femma, två slag efter ledande amerikanskan Amy Olson.

På fredagen fortsatte Grant sitt fina spel och gjorde en ny 69:a efter fyra birdies, två bogeys och resten par. Halvvägs in i ronden hade Linn Grant, med pappa John på bagen, tagit sig upp i delad ledning, men slutade dagen tre slag efter ledande japanskan Hinako Shibuno (som vann British Open förra året).

Grant är –4 totalt och går ut i ledarboll på lördagen. Hon gör det tillsammans med Shibuno (–7) och amerikanskan Kaytlin Papp (–3). Papp är också amatör. Det är första gången två amatörer är topp 5 efter 36 hål i US Women’s Open sedan 1978.

Många ser det nog som en mindre skräll att svenskan är tvåa. Det gör inte Linn Grant.

– Jag är nog minst förvånad av alla. Jag om någon borde ju veta vad jag kan, tänker jag, säger hon till V Sport Golf.

Linn Grant, född 1999, spelade US Women’s Open för första gången 2018. Då var hon delad fyra efter andra ronden, men tappade och slutade delad 57:a.

– När jag gick ut på tredje varvet då blev det lite av en chock. Helt plötsligt insåg jag att det var kameror överallt, det var mycket folk och jag blev lite stressad i den situationen. Det var en lärdom. Nu känner jag mig lite mer förberedd, säger hon.

Torsdag och fredag spelades tävlingen, för första gången, på två banor – Jackrabbit och Cypress Creek. Under helgen är det enbart Cypress Creek som gäller.

– Det är ganska svårt. Det rullar långt, det är snabba greener. Jag har bara försökt att spela så enkelt som möjligt, stanna innanför pinnarna och hålla mig på fairway, säger Linn Grant som har några saker att fila på inför lördagen.

– Just nu har jag en liten pull i bagen som jag gärna bli av med inför i morgon. Och så behöver jag lite bättre längdkänsla på greenerna. Det är det jag ska slipa, säger Linn Grant till V Sport Golf.

Tio svenskor kom till start. Sju spelar vidare i helgen. Och det ser ut som att det är amatörerna i gänget som ska göra det.

Ingrid Lindblad, Ringenäs, –1 (72–69) är på delad 14:e plats och Maja Stark, Abbekås, är på par totalt (70–72) och delad 20:e inför helgen.

Pernilla Lindberg, Anna Nordqvist, Linnea Ström – som var femma efter första dagen –  är alla +2 totalt (D36).

Madelene Sagström landade precis på kvalgränsen som drogs vid +3.

Beatrice Wallin (+8), Caroline Hedwall (+9) och Frida Kinhult (+12) har spelat färdigt.

Klicka på bilden för full ledartavla:Text: Bo Steffensen • 2020-12-11
TournyttHinako ShibunoLinn GrantTournyttUS Women's Open
Scroll to Top